Spomenik Dženanu Memiću: Mjesto odakle je 2016. godine otišla čista duša

Radiosarajevo.ba
Spomenik Dženanu Memiću: Mjesto odakle je 2016. godine otišla čista duša
U Velikoj aleji na Ilidži danas je postavljeno spomen-obilježje na mjestu gdje je stradao mladić Dženan Memić 8. februara 2016. godine.

Klesani kamen visok 1.80 metara i širok 90 centimetra urezan je s lijeve strane što simbolizira Dženanovu povredu. Na kamenu je ispisan i tekst koji završava s porukom: Kada zulum postane pravilo, otpor postaje obaveza.

"Mislio sam da je lako doći do istine kada imaš sve dokaze, ali nije tako. Iako imamo dokaze da je Dženan ubijem, borimo se protiv Tužilaštva KS-a i dijelom MUP-a KS-a da dokažem da je Dženan ubijen. Ja ću dokazati ko je glavna mafija u ovoj državi, to je kantonalna tužiteljica Dalida Burzić i njeni jataci. Ja sam babo koji će to dokazati. Dok je dobrih ljudi, svi ćemo mi biti Dženan", kazao je Dženanov otac Muriz Memić prilikom emotivnog obraćanja.

Adil Tabaković, Dženanov učitelj, danas je kazao kako je mjesto stradanja teško i bolno te da pomisao na ono što se dogodilo prije dvije godine budi tugu i bol.

"Na ovom mjestu prije dvije godine ubijen je naš Dženan, ubijena je jedna ljepota koja je prerano otišla. Ubijen je mučki, izdajniči i kukavički s leđa. Kukavice nisu smjele stati i rješiti problem ako ga je i bilo. Znam da to nisu smjeli jer bi ih pobijedili Dženanova ljepota i pogled. Dženan je u svoje kolege ugradio poštenje i poštovanje, on je imao sve najbolje ljudske osobine koje jedan čovjek može imati, a ja sam ih samo proširivao", kazao je učitelj Dženana Memića.

S današnjeg okupljanja je poručeno kako porodica Memić neće odustati od nakane da dokaže kako je Dženan Memić ubijen, a advokat Ifet Feraget je rekao da je od prvog momenta znao da Muriz Memić govori istinu te da ga do sada nikada niko nije demantirao.

Porodica Memić više od dvije godine pokušava otkriti istinu o Dženanovoj smrti. U noći 8. februara 2016. godine Dženan je bio u društvu djevojke Alise Mutap kada je zadobio povrede na glavi od kojih je 15. februara 2016. godine preminuo na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Slučaj se prvobitno vodio kao saobraćajna nesreća, zatim kao ubistvo po nepoznatom počiniocu, da bi Tužilaštvo KS-a za nekoliko mjeseci ponovo prekvalificiralo djelo u saobraćajnu nesreću.

U toku je postupak protiv Ljube i Bekrije Seferovića kojima se sudi za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja. Porodica Memić od početka smatra da je Dženan ubijen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije