Spomen-ploču u parku At mejdan uklonila inspekcija Općine Stari Grad

Radiosarajevo.ba
Spomen-ploču u parku At mejdan uklonila inspekcija Općine Stari Grad

Spomen-ploču, koju su aktivistice i aktivisti inicijative Jer me se tiče postavili u parku At mejdan odajući počast žrtvama, ubijenim civilima na Kazanima, uklonila je inspekcija općine Stari Grad, doznaje portal Radiosarajevo.ba.

Naime, tragom informacije kako je ploča nestala brzo nakon postavljanja, kontaktirali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da se „raspitamo“ o slučaju.

U MUP-u su nam potvrdili da je policija, po dobijanju informacije o nestaloj spomen-ploči, izašla na lice mjesta kako bi obavili uviđaj. No, ubrzo su doznali kako ploča nije nestala, niti uništena, već je izmještena i deponovana u prostorije inspekcijskog organa navedene općine.

„Izvršenim provjerama utvrđeno je da od strane nadležnog općinskog organa, nije izdato nikakvo odobrenje za postavljanje mermerne ploče“, rekli su nam u MUP-u.

Kontaktirali smo i Općinu, gdje su nam potvrdili da je Sektor za inspekcijske poslove Općine Stari Grad Sarajevo primio telefonsku prijavu da se u At mejdanu nalazi ploča za koju nije bilo poznato da li ima odobrenje za postavljanje i koju je grupa građana samoinicijativno htjela da ukloni.

„Izlaskom na teren nadležnih inspektora utvrđeno je da za pomenutu ploču nije izdato odobrenje za zauzimanje javne površine, te je ista uklonjena i odložena u prostorijama Sektora za inspekcijske poslove. Ploča nije oštećena, nalazi se u Općini i vlasnici je mogu preuzeti.

Što se tiče navoda iz vašeg pitanja, nadležni općinski organ nije ni mogao izdati odobrenje za postavljanje spomen ploče jer je to u nadležnosti Gradske uprave. Sektor za inspekcijske poslove Općine Stari Grad Sarajevo upozorava da je  postavljanje, u ovom slučaju ploče, ali i drugih predmeta, na javnu površinu bez odobrenja, krivično djelo“, odgovoreno nam je.

Podsjećamo da je spomen-ploča postavljena s ovom porukom: „Civilnim žrtvama ratnog zločina u Sarajevu, počinjenog od strane pripadnika 10. brdske brigade ARBiH.“ A, nakon njenog uklanjanja, aktivisti su napisali i:

Sarajevska najpoznatija javna tajna: Caco, Kazani i zločini nad Srbima

 

„Mesinganu ploču posvećenu ratnom zločincu Mušanu Topaloviću Caci, koja se nalazi na obližnjoj osnovnoj školi, niko ne dira. Ni građani ni institucije općine, grada, kantona, federacije ili države. Borba za suočavanje s ratnim zločinima je klasna borba, a ne etnička, ona propituje pozicije klase na vlasti koja je stvorena u ratu.“

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije