Spomen-park Suade Dilberović: Sjećanje na prvu žrtvu agresije na Sarajevo

L. K.
Spomen-park Suade Dilberović: Sjećanje na prvu žrtvu agresije na Sarajevo
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Otvaranje Spomen-parka Suade Dilberović

Medicinski fakultet će u srijedu 9. maja, u 15.15, svečano otvoriti Spomen-park Suade Dilberović.

Spomen-park, u sklopu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, napravljen je u čast Suade Dilberović, studentice Medicinskog fakulteta i prve žrtve agresije na Sarajevo.



Uz pomoć Općine Centar Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, otvara Spomen-park koji će služiti kao mjesto u kojem će studenti boraviti i kvalitetno provoditi vrijeme.

Iz Medicinskog fakulteta za Radiosarajevo.ba  su izjavili  da se nadaju da će se tim parkom čuvati sjećanje na Suadu Dilberović. 

Idejno rješenje uređenja parka uradili su nastavnici Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a park je uređen sa odgovarajućim hortikulturnim elementima, smart-klupama i fontanom na prostoru kod amfiteatara fakulteta.

"Na sutrašnjem svečanom otvaranju očekuju se dekanesa Medicinskog fakulteta prof. dr. Semra Čavaljuga, načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić i student prodekan Džan Ahmed Jesenković. Planirano je da se oni obrate prisutnima, a spomen-ploču će otkriti dekanesa Medicinskog fakulteta i načelnik Općine Centar“, saopćili su iz Ureda dekanata Medicinskog fakulteta Sarajevo.

Na pitanje da li će biti prisutni članovi porodice Suade Dilberović iz dekanata su saopćili: "Neki od članova porodice Suade Dilberović će prisustvovati svečanom otvaranju Spomen-parka, no zamolili su da ne budu medijski eksponirani prilikom svečanosti “

Na svečanom otvorenju Spomen-parka očekuju se predstavnici vlasti, članovi akademske zajednice, te predstavnici studenata. Svečanosti će prisustvovati i studenti Muzičke akademije u Sarajevu, koji će svojom izvedbom uveličati događaj.

Dubrovčanka Suada Dilberović i Sarajka Olga Sučić su bile hrabre učesnice demonstracija za mir 1992. godine, obje su poginule 5. aprila te godine. Suada i Olga se smatraju prvim žrtvama agresije na Sarajevo. Nekadašnji Most Vrbanja danas je poznat kao Most Suade i Olge. Hrabrim djevojkama na most je postavljena spomen-ploča, koja je otkrivena 6. aprila 2001. godine. Imena Suade i Olge upisana su zlatnim slovima, kao i stih Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši.

Most je prvobitno preimenovan u Most Suade Dilberović (6. april 1996. godine), da bi poslije ponovo bio preimenovan u Most Suade i Olge (3. decembar 1999. godine). 

Ispovijest / Nora Trifković, kćerka Olge Sučić: Moja mama je poginula, za šta?!

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije