Malik Garibija: KS će dobiti odgovarajuću socijalnu politiku

B. R.
Malik Garibija: KS će dobiti odgovarajuću socijalnu politiku
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Socijalna mapa KS

Pilot-projekt socijalne mape Kantona Sarajevo je predstavljen danas. Njegov cilj je da se izradi odgovarajuća konačna socijalna mapa. Građani koji su u stvarnoj potrebi trebaju dobiti socijalnu skrb - ukazao je resorni ministar Malik Garibija.

Tvrdi da je urađen težak posao. Ocijenio je da će mapa biti osnova socijalne politike i podsjetio da je ona jedna od 300 mjera Vlade Kantona Sarajevo.

Koordinator za izradu pilot-projekta Dino Nikšić je istakao da će u toku ove godine biti provedeno veliko istraživanje za izradu konačne socijalne mape. Tvrdi da bi trebala biti gotova do kraja ove godine.

Socijalna mapa KS - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Socijalna mapa KS

"Ispitivanje će biti rađeno na tri hiljade korisnika u svakoj općini. U svakoj općini će biti reprezentativan uzorak", dodao je.

Član Stručnog tima za izradu mape Žarko Papić je podsjetio da su, kako je rekao, posljednje ozbiljno istraživanje o socijalnim pitanjima u Bosni i Hercegovini uradili Svjetska banka i Univerzitet u Mastrihtu 2012. godine.

Prema njegovim riječima, dosadašnje socijalne politike nisu smanjile stopu siromaštva, te da se ne zna koliko ima siromašnih u Bosni i Hercegovini.

Naglasio je sljedeće:

"Podacima o broju siromašnih u Bosni i Hercegovini se manipuliše."

I on je mišljenja da će mapa pomoći onima kojima je to potrebno.

Socijalna mapa KS - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Socijalna mapa KS

U OSCE-u, koji je podržao projekt, se nadaju da će i drugi kantoni, vođeni primjerom sarajevskog kantona, uraditi isto.

Garibija je naveo da je značajnu pomoć u izradi mape dala Vlada Njemačke, te da su uzeti u obzir i iskustva drugih država. U izradu su bili uključeni i drugi relevantni akteri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije