Skupština KS-a 19. marta odlučuje o smjeni Konakovića i nepovjerenju Vladi

A. B.
Skupština KS-a 19. marta odlučuje o smjeni Konakovića i nepovjerenju Vladi
Foto: Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković
Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj 38. radnoj sjednici je odlučila da se na sjednici ovoga tijela koja će biti održana 19. marta, u 10 sati, odlučuje o smjeni premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i glasa o nepovjerenju Vladi KS-a.

Dvadesete i četiri zastupnika su glasala za, četiri su bila protiv i četiri suzdržana.

Zastupnici Skupštine KS-a su uputili prijedlog za glasanje o nepovjerenju premijeru Konakoviću, u kojem  je navedeno da je Konaković predložen od Kluba SDA u Skupštini KS-a za funkciju premijera kako bi provodio politiku stranke koja ga je predložila i politiku parlamentarne većine u Skupštini KS-a.

Istaknuto je da je Konaković svojim djelovanjem izgubio povjerenja stranke koja ga je predložila kao i povjerenje parlamentarne većine u Skupštini.  

S obzirom na to da pred Vladom KS-a narednom periodu predstoje aktivnosti na nastavku reformi realnog i javnog sektora, zastupnici traže imenovanje novog premijera koji će imati puno povjerenje parlamentarne većine.

Potpisnici akta kojim se traži izglasavanje nepovjerenja premijeru Elmedinu Konakoviću su: Mirza Čelik, Sabahudin Delalić, Hamed Aljović, Safet Mešanović, Amar Dovadžija, Fikret Prevljak, Dževad Rađo, Rasim Lakota, Selma Filipović, Rasim Smajić, Nermin Bjelak i Semir Halilović. 

Na ovom linku možete pročitati rezultate glasanja čitatelja Radiosarajevo.ba o tome treba li Konaković ostati premijer KS-a.

Na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine KS-a su i Nacrt strategije prema mladima KS-a za period 2018-2022. Godina, te Nacrt strategije za uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju u obrazovanje sa sedmogodišnjim planom implementacije u KS-u.

Također će biti razmatran i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Program rada i Finansijski plan Fonda KS-s za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida za 2018.godinu.

Bit će razmatran i Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o izmjeni naziva osnovnoj školi na području općine Novi Grad, kao i Prijedlog odluke o utvrđivanju postojanja javnog interesa za osnivanje Javne ustanove “Jedanaesta osnovna škola“ Ilidža.

Zastupnici će razmatrati i Prijedlog odluke o pristupanju izradi Prostornog plana područja posebnog obilježja “Regionalni centar za upravljanje otpadom (RCUO) – Smiljevići, kao i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za potpisivanje ugovora o kupoprodaji nekretnina putem neposredne pogodbe sa IPSA institutom d.o.o Sarajevo u svrhu oblikovanja građevinske parcele.

Skupština KS-a će razmotriti i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) za realizaciju projekta Energetska efikasnost za BiH. Na dnevnom redu su i Izvještaj o radu Kantonalnog suda u Sarajevu i Izvještaj o radu Općinskog suda u Sarajevu za 2017. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije