Skupština nije usvojila Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva KS

Fena
Skupština nije usvojila Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva KS
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sa druge sjednice Skupštine Kantona Sarajevo

Izvještaj o radu za 2018. godinu Skupštini Kantona Sarajevo koji je podnijela glavna v.d. tužiteljica Kantonalnog tužilaštva KS Anika Kešelj - nije usvojen.

U svom izlaganju, v.d. tužiteljica Kantonalnog tužilaštva KS Anika Kešelj kazala je kako je udio osuđujućih presuda 98,5 posto, viši je nego u prethodnom periodu, međutim, u najvećem dijelu radi se o uvjetnim osudama, udio osuđujućih presuda u kojima je izrečena uvjetna osuda je 76 posto.

Uloženo je ukupno 165 žalbi na presudu suda u cilju pooštravanja kaznene politike sudova u KS, od kojih je uvaženo 55 posto.

U predkrivičnom postupku na početku izvještajnog perioda zatečene su 2.944 prijave, u toku godine primljeno je ukupno 4.314 prijava po poznatom izvršiocu krivičnog djela u svim vrstama predmeta, od čega je riješeno ukupno 4.461 prijava u odnosu na 6.496 osoba, zaostaci su smanjeni za pet posto.

Na osnovu navedenog, konstatirala je da je u ovoj godini bio veći priliv predmeta u odnosu na prethodnu za 14 posto, kao i veći je broj riješenih predmeta.

Broj prenesenih neriješenih prijava po nepoznatom izvršiocu bio je 43.984 predmeta, broj primljenih 5.135, a riješenih 1.887 predmeta. Pored toga od 25.767 predmeta ove vrste koji nisu bili zavedeni u TCMS, riješen je 11.601 predmet.

Pored ostalog, navela je da je iz ranijeg perioda u fazi istrage ostalo neriješeno 527 predmeta, donesene su naredbe o provođenju istrage u 1.837 predmeta, a riješene su istrage u 1.898 predmeta u odnosu na 2.386 osoba, što je znatno više nego u 2017. godini, pa je na kraju izvještajnog perioda smanjen ukupan broj neriješenih istraga.

Zastara krivičnog gonjenja nastupila je u 29 predmeta, od čega u 10 predmeta iz subjektivnih razloga.

Na Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva KS za 2018. godinu reagirala je zastupnica SKS (Narod i Pravda) Arijana Memić, koja je iznijela brojne probleme koje je porodica Memić imala u dokazivanju 'ubistva Dženana Memića'.

Pored ostalog je navela da Tužilaštvo nije sav predmet predalo višim sudskim instancama, dokazi su skrivani, te Tužilaštvo KS "zna ali prikriva ubicu Dženana Memića".

"Smatram da bi u takvim situacijama trebalo pokretati postupke krivične odgovornosti tužioca za namjerne propuste kao i postupke za nadoknadu uzrokovane štete", kazala je Memić.

Većina zastupnika imala je slične primjedbe na rad Tužilaštva KS, te su svoje nezadovoljstvo izrazili neusvajanjem Izvještaja o radu te institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije