Skupština KS-a usvojila Budžet: Kako će biti utrošeno 1,055 milijardi KM

Fena
Skupština KS-a usvojila Budžet: Kako će biti utrošeno 1,055 milijardi KM
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Skupština Kantona Sarajevo

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevu usvojili su Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta KS za 2019. godinu, a koji iznosi milijardu i 55 miliona, što je uvećanje za 114 miliona KM.

Prethodno je ministar finansija KS Amel Kovačević zastupnicima prezentirao povećanje i usmjeravanje budžetskih sredstava te kazao da je Budžet povećan zahvaljujući tome što su prihodi porasli za 27 miliona KM, a ostali dio je od akumuliranih razgraničenja iz prethodnog perioda, unosa (donacije, transferi), te od vlastitih prihoda različitih budžetskih korisnika.

Poboljšanje saobraćajne infrastrukture i javnog prijevoza, energijska efikasnost, nabavka opreme za KJKP Rad, sufinansiranje predškolskog odgoja, izgradnja Akademije scenskih umjetnosti, samo su neke od stavki u rebalansu budžeta KS za 2019. godinu.

Značajna sredstva će biti usmjerena na infrastrukturu saobraćaja i to u iznosu većem od 75 miliona KM – za obnovu voznog parka za javni prijevoz putnika, rekonstrukciju trolejbuske mreže za Vogošću, pokrivanje razlike za penzionerske mjesečne karte KJKP Gras, subvencioniranje troškova studentskih karata i prijevoza učenika.

"Oko 90 miliona KM bit će uloženo u saobraćajnu infrastrukturu, obnovu voznog parka za javni prevoz, rekonstrukciju i održavanje puteva, nabavke novih sredstava javnog prijevoza", rekao je ministar Kovačević.

Dodatno, tu su sredstva Direkcije za puteve u iznosu većem od 19 miliona KM za rekonstrukciju i investiciono održavanje puteva, nabavku novih sredstava javnog prijevoza.

Za Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS bit će izdvojeno više od 25 miliona KM i to za energijsku efikasnost u javnim objektima i objektima budžetskih korisnika, subvencioniranje mladih pri rješavanju stambenog pitanja.

Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture KS ide više od  9,5 miliona KM i to za subvencioniranje kupaca prirodnog gasa i centralnog grijanja oko osam miliona KM i 1,5 milion KJKP Rad za nabavku opreme.

Također je za Ministarstvo obrazovanja rebalansom Budžeta predviđeno više od sedam miliona KM za projekte, kao što je sufinansiranje predškolskog odgoja, čime će biti povećan kapacitet prijema djece u vrtićima, za strategiju rada sa djecom sa poteškoćama u razvoju, potom za izgradnju Akademije scenskih umjetnosti, ali i sufinansiranje izgradnje škole na Šipu.

"Svjesni toga da kapaciteti u vrtićima nisu dovoljni da prime zainteresovanu djecu koja žele da se predškolski odgajaju, zato je Vlada KS za ovu namjenu odvojila dva miliona KM", kazao je ministar.

Sredstva će biti izdvojena i za ukidanje arhitektonskih barijera za osobe s invaliditetom u iznosu od  milion KM, a u svrhu regulisanja migrantske krize dodatnih 200.000 KM.

Dakle, kazao je on, značajna sredstva se preusmjeravaju na projekte koji su od strateškog značaja za Kanton Sarajevo i koji će unaprijediti kvalitet života građana

 "Ovo je uspješan Budžet iz perspektive prikupljanja prihoda, a ono što je naša briga, jeste da kvalitetno lociramo te resurse. Idu projekti koji su već spremni i koji se mogu odmah realizirati. U suštini, agilno upravljanje Budžetom KS je karakteristika ovog rebalansa", zaključio je ministar Kovačević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije