Skupština KS-a poziva građane da predlože osobe za dodjelu javnih priznanja

Radiosarajevo.ba
Skupština KS-a poziva građane da predlože osobe za dodjelu javnih priznanja
U okviru obilježavanja Dana Kantona Sarajevo već 12 godina Skupština Kantona Sarajevo dodjeljuje javna priznanja pojedinicima i kolektivima za njihov poseban doprinos u razvoju Kantona u svim njegovim segmentima.

Odbor za javna priznanja Skupštine je i ove godine uputio javni poziv za dodjelu javnih priznanja po kojem svi pojedinci, udruženja, fondacije i zastupnici u Skupštini KS -a mogu, uz obrazloženja, uputiti svoje prijedloge za dodjelu Povelje i Plakete Kantona Sarajevo za proteklu 2017. godinu.

Javni poziv je objavljen danas na web stranici Skupštine KS-a  i u dnevnim novinama Oslobođenje i Dnevni avaz te u programu Televizije Sarajevo.

Povelja Kantona dodjeljuje se počasnom građaninu Kantona Sarajevo - stranom državljaninu za naročite zasluge i podršku pravednoj borbi za odbranu Sarajeva od agresije, razvijanju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije različitih nacija, vjera i kultura.

U proteklim godinama među proglašenim počasnim građanima KS-a bili su: Paul David Hewson – Bono Vox, Süleyman Demirel, Bill Clinton, Madeleine Albright, Recep Tayyip Erdoğan, Jelko Kacin, Angelina Jolie, dr. Gregor Wollenek, Michael Schumacher, prof. dr. Mehmet Emin Birpinar, prof. Alberto Quattrucci i Gari Kasparov.

Drugo priznanje, Plaketa Kantona Sarajevo, dodjeljuje se pojedincima i kolektivima kao priznanje za doprinos razvoju Kantona u oblasti privrede, nauke, društvenih djelatnosti, umjetnosti.

Među dosadašnjim dobitnicima ove plakete su: Bogić Bogičević, Rasim Bajrović, Ivica Osim, Nijaz Hastor, Jasmila Žbanić, Jovan Divjak, Fahrudin Radončić, Nedžad Ibrišimović, Dragutin Braco Kosovac, Ivica Šarić, akademik Zlatko Ugljen, Specijalna olimpijada BiH, kulturna društva Preporod i Prosvjeta, bh. reprezentacija u sjedećoj odbojci, kao i košarkaški kadeti BiH, Ambasada Japana u BiH, kao i drugi posebni pojedinci i kolektivi koji su kroz svoj rad i stvaranje ostavili neizbrisiv trag u kreiranju trajnih vrijednosti i prepoznatljivosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Ova Plaketa dodijeljuje se i posthumno, a u proteklom periodu njeni nosioci bili su: Esad Arnautalić, Zoran Bečić, Benjamin Filipović, Safet Isović, Fra Petar Anđelović, Krstan Bijeljac, Amer Ćenanović, prof. dr. Nijaz Duraković, Muhidin Pivodić, Safet Plakalo i Davorin Popović.

Inicijative i prijedlozi za dodjelu ovih priznanja koja će biti uručena na svečanoj sjednici Skupštine KS-a u okviru obilježavanja ovogodišnjih Dana Kantona Sarajevo od 2. do 9. maja, uz obrazloženja, mogu se dostaviti do 27. februara 2018. godine na adresu Odbora za javna priznanja Kantona Sarajevo (na ruke sekretara Skupštine), ulica Reisa Džemaludina Čauševića 1 u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije