Skupština Kantona Sarajevo usvojila Prijedlog zakona o visokom obrazovanju

Radiosarajevo.ba
Skupština Kantona Sarajevo usvojila Prijedlog zakona o visokom obrazovanju
Nakon duge i burne rasprave, glasovima većine zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo, na današnjoj, 32. radnoj sjednici usvojen je Prijedlog zakona o visokom obrazovanju ovog kantona.

Riječ je o prijedlogu zakona koji je izazvao brojne polemike u posljednje vrijeme, a na koji su uloženi brojni amandmani gotovo svih političkih opcija čiji zastupnici participiraju u Skupštini KS-a.

Prije usvajanja zakona, rektor Univerziteta u Sarajevo Rifat Škrijelj naglasio je da ovakav zakon nije prihvatljiv za akademsku zajednicu.

"Zakon koji je napravljen ponuđen je kao novi prijedlog Zakona, a znamo da je u junu povučen jedna prijedlog. Ovo je zakon koji je sastavljen od tog bivšeg prijedloga koji je povučen na doradu, na koje su imali pravo političke partije i Vlada, a ne akademska zajednica. To je ono što zamjerimo, pored toga što se procedura obavlja na početku godišnjih odmora", kazao je Škrijelj.

On je istaknuo i kako smatra da će "poseban haos" nastati u području finansija, jer će nestati brojna pravna lica UNSA, čime će vjerovatno ostati nesređene obaveze i problem upravljanja njihovom imovinom.

S druge strane, premijer KS-a Elmedin Konaković je kazao kako autonomija UNSA nije ugrožena, te da je ovaj zakon najviše usmjeren na kontrolu tokova novca koji KS izdvaja za visoko obrazovanje.

"Tamo je negdje 150.000 KM na nivou godine, a mi znamo šta se dešava sa 66.7 miliona, djelimično znamo šta je s ovim dijelom tranše iz kojih se finansiraju obaveze fakulteta, dok su tokovi ostatka novca potpuno nepoznati. Uvodimo novine koje do sada nisu postojale, te to ne znači politički pritisak na rad Univerziteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije