Škola na drugi dan Bajrama: Šta kažu iz SDA, a šta Konaković

Radiosarajevo.ba
Škola na drugi dan Bajrama: Šta kažu iz SDA, a šta Konaković

Kantonalni odbor SDA Sarajevo izrazio je zabrinutost odlukom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da drugi dan Bajrama bude radni za učenike i njihove nastavnike, prvi put nakon nekoliko decenija.

Iz KO SDA podsjećaju resornu ministricu da se drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava kao Dan šehida, tako da pored vjerske ima i dimenziju sjećanja na "najbolje sinove Bosne i Hercegovine, one koji su svoje živote položili baš u temelje naše slobode".

"Ova nerazumna i besmislena odluka podsjeća nas na vrijeme kada se za bajrame, posebno u institucijama obrazovanja, nije ni znalo i kada vjerska prava muslimana nisu poštovana. Odluka je izazvala negativne reakcije većine roditelja, tako da se može očekivati da veliki broj učenika u srijedu, 05. juna, i ne dođe na nastavu. Ako učenici muslimani u sarajevskim školama, nemaju nastavu na drugi dan Uskrsa, pravoslavnog i katoličkog blagdana, nema nikakvog razloga da u školu idu na Dan šehida, odnosno drugi dan Ramazanskog bajrama", upozoravaju iz KO SDA.

Također se nadaju kako će resorna ministrica javno priznati da je pogriješila pri donošenju te odluke, ali i da će u suprotnom tu odluku smatrati namjernim i grubim kršenjem osnovnih ljudskih prava muslimana u Kantonu Sarajevu, u kojem čine apsolutnu većinu, saopćeno je iz Press službe KO SDA Sarajevo.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković na svom Facebook profilu osvrnuo se je na komentare oko ove sada danas aktuelne teme u Sarajevu.

"Društvene mreže opet pune neosnovanih napada na ovu časnu ženu, ministricu obrazovanja. Kalendar za ovu školsku godinu je donesen na početku školske 2018/19, u vrijeme kad su i ministar i premijer bili iz SDA. Po tom kalendaru je planiran jedan neradni dan za Bajram", napisao je Konaković.

 

Elmedin Konaković - undefined

PrtScr: Elmedin Konaković

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije