Skenderija: Novi plato krasi slavna pahuljica

N. K.
Skenderija: Novi plato krasi slavna pahuljica
Finalizacijom radova na stepeništima ozvaničen je završetak obnove platoa Skenderije u Sarajevu, čija je realizacija počela krajem jula.

"Rekonstrukcija platoa obuhvatila je mijenjanje hidroizolacije te uklanjanje dotrajalih crvenih ploča i postavljanje sivih, kao i radove na stepenicama i završno uređenje platoa. Finalizacijom ovih radova plato Skenderija dobio je novi izgled kakav i zaslužuje“, rekao je za Radiosarajevo.ba direktor Centra Skenderija Amer Kapo.

Kako nam je kazao, sredstva za sanaciju platoa osigurala je Vlada Kantona Sarajevo putem Razvojne banke u visini od 904.000 KM.

Ono što su mnogi primijetili jeste da novi i moderni izgled platoa krasi pahuljica koja je tu kao simbol sjećanja na Zimske olimpijske igre u Sarajevu.

Njenim iscrtavanjem, prema riječima Amera Kape, želja je podsjetiti sve koji dođu u Centar Skenderija da je Sarajevo olimpijski grad i bar na neki način oživjeti olimpijski duh, s obzirom na to da je Skenderija bila i prva dvorana u BiH kada se naša država kandidirala za domaćina ZOI-ja.

Kapo je naglasio da je plato Skenderija kultni gradski trg koji spaja sve objekte Centra Skenderija među kojima su Dom mladih, Art depo muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, Privredni grad, Dvorana Mirza Delibašić, te ledena dvorana, a svečano je otvoren projekcijom filma Bitka na Neretvi 29. novembra 1969. godine.

U toku ove godine, ponovo ćemo oživjeti sajamski duh u Privrednom gradu, pa tako već u martu imamo Sajam namještaja, a onda slijedi i Sajam automobila koji nije održan deset godina i još četiri velika sajma u 2017“, istaknuo je Kapo.

Podsjećamo, dijelom zbog ratnih dejstava, a dijelom zbog vremena, plato Skenderija do sada je imao zapušten i devastiran izgled.

Novi sadržaji trebali bi ovaj prostor od 10.000 kvadratnih metara učiniti ponovo prepoznatljivim u cijelom gradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije