Trebević ponovo silazi u grad, sve spremno za svečano puštanje žičare u rad

Radiosarajevo.ba
Trebević ponovo silazi u grad, sve spremno za svečano puštanje žičare u rad
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Abdulah Skaka
"Sutra je važan dan i pamtit ćemo ga po stavljanju u funkciju Trebevićke žičare", rekao je gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka na otvaranju izložbe "Uspinjača" u Vijećnici.

Skaka se na konferenciji zahvalio svima koji nisu sumnjali u ideju da će do 6. aprila staviti u funkciju žičaru.

Također, pozvao je građane Sarajeva da prisustvuju svečanom otvaranju panoramske vožnje žičarom u 11 sati.

"Želimo biti dio vaše sreće. Kiša nam ne smeta, jer sutra Trebević ponovo silazi u grad", rekao je Skaka poručujući da se nada da će sutra biti domaćin svim gostima koji će doći na ceremonije obilježavanja Dana Grada Sarajeva.

Skaka se zahvalio donatorima za obnovu žičare, nakon čega je najavio svečani cjelodnevni program koji će biti upriličen sutra. Inače, privode se kraju posljednje pripreme za vožnju trebevićkom žičarom da bi Sarajlije i gosti 6. aprila, na rođendan grada, nakon 25 godina uživali u njegovim ljepotama posmatrajući ga iz zraka.

Dugo očekivanim otvorenjem Sarajevske žičare, održavanjem svečane sjednice Gradskog vijeća te brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama i ove godine bit će obilježen 6. april, Dan grada Sarajeva.

Program obilježavanja rođendana Sarajeva predstavio je danas  u Vijećnici gradonačelnik Abdulah Skaka, koji je pozvao sve građane da sutra dođu na svečanu panoramsku vožnju žičarom.

Između ostalog, najavio je otkrivanje ploče posvećene  "Rami Biberu", što je bila želja donatora i Sarajlija te kazao da će sutra biti otvorena izložba "Uspomene" u ulici Sarači te  Prvo ulično bijenale grafike "Grafičko proljeće u Sarajevu" ispred Gradske tržnice.

I ovom prilikom, zahvalio je porodici Hofferman, koja je  donirala značajna sredstva za Sarajevo i žičaru te pozvao sve građane da budu dio programa, jer "Trebević opet silazi u grad".

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajevo Igor Gavrić najavio je i održavanje svečane sjednice u Vijećnici na kojoj će ugostiti 30 delegacija iz svijeta.

Također je istakao da će sutra biti uručene i Šestoaprilske nagrade, Plakete Grada Sarajeva, nagrade za izuzetno sportsko zalaganje te  za hrabrost.

Javno preduzeće BH Pošta danas je u okviru obilježavanja Dana Grada Sarajeva predstavilo i poštansku marku "Obnovljena Sarajevska žičara" koja je odštampana u tiražu od 10.000 primjeraka.

Instalacija žičare ima 33 kabinekapacitet je 1.200 ljudi, a vozit će brzinom od pet metara u sekundi, što znači da će vožnja trajati oko sedam minuta. Kapacitet jedne kabine je 10 osoba, a nosivost je 750 kg.  Rok trajanja žičare je 40 godina, što je i vrijeme planirano za standardnu eksploataciju, uz kontrolu i inspekcijski nadzor koji je obavezan izvršiti svake godine.

Vožnja Trebevićkom žičarom, za Sarajlije koji su rasli sa njom, predstavlja povratak u prošlost, vraćanje u djetinjstvo koje su provodili sa njom. Mnogi smatraju da je 6. april, kada će Trebevićka žičara ponovo biti puštena u funkciju, historijski dan kada se vraća jedan od simbola Grada.

S dužinom od 2.100 metara, Trebevićka žičara u to vrijeme bila je najveća u regionu. Svečanim ruhom žičara je posebno zasjala 1984. godine kada je Sarajevo bio domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Povezivala je Bistrik na 583 metra nadmorske visine sa Vidikovcem, smještenim na 1.160 metara na Trebeviću, a projektovali su je i sagradili Česi. Žičara je potpuno uništena tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

Ideja o ponovnoj izgradnji Trebevićke žičare dugo godina poslije rata bila je nerealizovana zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa između Grada Sarajeva i vlasnika žičare Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS koje je prošle godine dalo saglasnost da Gradska uprava preuzme brigu o žičari.

U pogonu žičare biće 33 kabine, svaka sa po deset mjesta, kapaciteta 1.200 putnika na sat. Umjesto nekadašnjih 12 minuta, novom žičarom će se stizati na Trebević za sedam minuta i 15 sekundi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije