Skaka primio graditelja Sarajeva, koji je na rubu egzistencije

Radiosarajevo.ba
Skaka primio graditelja Sarajeva, koji je na rubu egzistencije
Gradonačelnik Abdulah Skaka upriličio je danas prijem za Ivana Štrausa, poznatog sarajevskog i bh. akademika i arhitektu.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što ste nas posjetili i što sam u prilici da vam iskažem poštovanje. Ono što je za nas važno je to što ste svojim graditeljskim djelima afirmirali ne samo sebe već i grad Sarajevo“, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

 Njegove „kuće“, kako Štraus naziva objekte koje je projektovao, kao što su Holiday Inn, UNITIC-ovi neboderi, zgrada Elektroprivrede, tri "kule" – nebodere kod šoping-centra na Grbavici, predstavljaju prepoznatljiva arhitektonska obilježja grada Sarajeva. 

 „Vaš doprinos savremenoj arhitekturi u Sarajevu i Bosni i Hercegovini je značajan i nemjerljiv“, istaknuo je Skaka, te dodao da će Grad Sarajevo u skladu sa svojim mogućnostima podržavati svoje priznate umjetnike.

Inače, u proteklim danima objavljena je njegova ispovijest u kojoj je javnost saznala da ovaj velikan bh. arhitekture zbog izgubljenog sudskog procesa živi od 200 eura penzije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije