Skaka otkrio kada bi trebala proraditi Trebevićka žičara

Fena
Skaka otkrio kada bi trebala proraditi Trebevićka žičara
Radiosarajevo.ba / Arhiv
Grad Sarajevo, dinamikom koja je predviđena, realizira proces revitalizacije Trebevićke žičare, kazao je Feni dogradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka.

Istaknuo je da je Trebevićka žičara strateški projekt za Grad Sarajevo, a ujedno to je za građane grada Sarajeva iznimno emotivan projekt, jer je mnogo ljudi sentimentalno vezano za žičaru i ono što je ona predstavljala.

"S italijanskom firmom 'Leitner', koja je izabrana za gradnju žičare, potpisali smo ugovor i pravljenje žičare je u toku. Proizveden je i motor, stubovi su gotovi, a uskoro će krenuti i proizvodnja gondola", kazao je Feni Skaka.

Naglasio je da će boje gondola biti pet olimpijskih boja: plava, zelena, crvena, žuta i crna.

"To zapravo oslikava i multietničnost grada Sarajeva. U tim bojama predstavljeno je i sve naše šarenilo i jedinstvo njegovog sklada koji živimo u gradu Sarajevu", istaknuo je Skaka.

Dodaje da je trenutno projekt u blagom zastoju zbog neimenovanja nove uprave Grada Sarajeva i rukovodstva firme, koja će  biti zadužena za upravljanje Trebevićkom žičarom "Sarajevo" d.o.o, a koju je nedavno osnovalo Gradsko vijeće.

Ipak, smatra da će to biti nadoknađeno dinamikom radova u budućnosti.

"Predviđamo da ćemo imati prilično blagu zimu, tako da ćemo to iskoristiti da bismo radili na izgradnji polazne i dolazne stanice i nakon toga bi u ta dva objekta kompanija Leitner ugradila elektromehanički dio žičare", kazao je Skaka.

Nada se da će bez nekih većih zastoja u budućnosti žičara biti izgrađena do početka zime 2017. godine.

"Obavezali smo proizvođača da u narednih 15 mjeseci žičara mora biti gotova. Ali, nadam se da će, ako ne bude nekih većih zastoja, sve biti završeno mnogo ranije", zaključio je on.

Projekt izgradnje Trebevićke žičare koštat će oko 15 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije