Skaka i Ajnadžić: Sarajevo bi trebalo dobiti veliki trg u centru grada

Radiosarajevo.ba
Skaka i Ajnadžić: Sarajevo bi trebalo dobiti veliki trg u centru grada
Foto: Grad Sarajevo / Sastanak Skake i Ajnadžića

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, dogovorili su na današnjem sastanku urbanističko rješavanje objekta bivšeg hotela Pošta u centru Sarajeva, čime su otvorena vrata za dovršetak izgradnje velikog trga u centru Sarajeva.

 U realizaciju projekta bit će uključeni Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Prema planovima, ovaj dogovor će omogućiti spajanje Pozorišnog trga, gdje se svake godine održava veliki dio aktivnosti Sarajevo Film Festivala – Trg Susan Sontag, sa nedavno otvorenim Trgom Jurislava Korenića čime će Sarajevo dobiti veliki, uređeni, otvoreni prostor u najužem urbanom centru.

Uvjereni smo da će ovaj proces donijeti jedan izuzetno lijep i koristan prostor u samom jezgru grada. Grad Sarajevo treba ovakva moderna urbanistička riješenja, potrebno nam je da sačuvamo sve ono što je naša baština i tradicija, ali da izgradimo i novu urbanu i turističku infrastrukturu koja će uljepšati naš grad”, rekao je tim povodom gradonačelnik Skaka.

On je dodao da je riječ o projektu koji zajednički realiziraju sa Općinom Centar kao jednim od inicijatora, te svim nadležnim institucijama i zavodima, uz podršku i uvažavanje mišljenja struke. Prošle godine otvoren je Trg Jurislava Korenića ispred Pozorišta mladih, a koji će kasnije biti povezan sa postojećim trgom ispred Narodnog pozorišta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije