Sjećanje na prekinuta djetinjstva u Čekaluši: Nema moje Irme, a ni Sanele

J. Ć.
Sjećanje na prekinuta djetinjstva u Čekaluši: Nema moje Irme, a ni Sanele
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Tužna godišnjica u Čekaluši

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje u sarajevskoj ulici Čekaluša (nekadašnja Nemanjina) obilježeno je 27. godina od ubistva petero sugrađana.

Tog kobnog dana 1992. godine, zbog posjete američkog izaslanika u Sarajevu, bilo je zatišje, bez pucanja. Lijepo vrijeme je izmamilo djecu iz skloništa u dvorište zgrade.

Prva granata ispaljena na ovo područje pala je u baštu obližnje džamije „Čekaluša“ koja graniči sa dvorištem, samo dva metra od mjesta gdje su sjedila nastradala djeca: Mirza Hodžić (11) i njegov brat Adnan (12), Vedran Štimac (12), Sanela Lukačević (21) i Faruk Nišić (32), dok je dvoje djece teško ranjeno: Vedrana Lukačević (danas je 60 posto invalid) i Vanja Štmac (danas je 100 posto invalid).

Porodice ubijenih, rodbina, prijatelji i građani, te predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. i općine Centar okupili su se kraj Spomen-ploče na mjestu masakra u znak sjećanja na nedužne civilne žrtve i uz poruku da se takav zločin više nikada i nikome ne ponovi.

"Ovdje mi bude posebno teško jer su ubijena dva brata. Za mene je posebno tužno jer me vraća u prošlost. Nema moje Irme, a nema ni Sanele. Sudbina se poigrala tako. Na ovom mjestu ubijeno je pet mladih ljudi koji su se družili. Zločinci su to iskoristili. Ubijali su u grupama, kako bi napravili što veći zločin. Ciljano su ubijali ovu mladost", kazao je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. 

Grabovica je rekao kako su tu da njeguju uspomene ne ove mlade osobe i sačuvaju od zaborava, jer zaborav je zločin.

Obilježavanju tužne godišnjice prisustvovali su i učenici Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić", te drugi razredi Srednje zubotehničke škole.

"Draga djeco, treba da znate da je bila agresija na BiH. Mnogi bi da izjednače agresore i one koji su branili BiH, da kažu da je to bio građanski rat. Ne, ovaj grad je bio pod opsadom 1425 dana, po okolnim brdima su instalirali tenkove i minobacačku artiljeriju", ispričao je Grabovica okupljenim učenicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije