Sjećanje na masakr u Bosanskoj ulici: Dan kad je granata usmrtila šestero djece

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na masakr u Bosanskoj ulici: Dan kad je granata usmrtila šestero djece
Na današnji dan, prije 24 godine, tri minobacačke granate ispaljene s agresorkih položaja usmrtile su šestero djece na sankanju u ulici Bosanska kod broja 4, na Alipašinom Polju, dok je šestero bilo ranjeno.

Toga dana živote su izgubili Jasmina Brković (1989.), njena sestra Indira Brković (1982.), Mirza Dedović (1986.), Admir Subašić (1986.), Danijel Jurenić (1983.) i Nermin Rizvanović (1981.). Njihovo bezbrižno djetinjstvo prekinule su granate ispaljene sa agresorskih položaja iz pravca Nedžarića.

Članovi porodica ubijene djece, predstavnici Općine Novi Grad, Kantona Sarajevo, Gradske uprave Sarajeva, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995, civilnih žrtava rata i komšije okupile su se danas na mjestu masakra, gdje su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast ubijenoj djeci.

Očevidac ovog strašnog zločina Muhamed Mujezinović s tugom se prisjetio dana kada je njegova supruga ranjena.

"Moja supruga je tog dana išla po vodu i ranjena je u smetljarniku, ta djeca su ležala na snijegu, pa smo ih kasnije pokupili, jedan ranjeni dječak je uspio do lifta da dođe, našao sam ga mrtvog kraj lifta. Svu tu djecu sam poznavao, jer stanujem u istom ulazu. U ovom masakru poginule su dvije sestre Berković, ali hvala daragom Bogu njihova majka je kasnije rodila sina", ispričao je Muhamed.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica istaknuo je da rane roditelja vrijeme nikada ne može izliječiti, te da ih jedino može ublažiti istina i pravda i da zločinci koji su učestvovali u ovom zločinu budu kažnjeni.

Cvijeće na mjesto masakra položili su i predstavnici Savjeta Mjesne zajednice Alipašino Polje C-1 i političkih partija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije