Sindikat službenika i namještenika: Produžiti Kolektivni ugovor radnicima u KS

Radiosarajevo.ba
Sindikat službenika i namještenika: Produžiti Kolektivni ugovor radnicima u KS
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika je pozvao Vladu Kantona Sarajevo da produži kolektivni ugovor, saopšteno je iz Sindikata.

Tvrde da je Vlada Kantona Sarajevo 2. jula ove godine primila inicijativu za produžetak važenja Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo na period od godinu dana.

"S obzirom da kao reprezentativni sindikat još uvijek nismo dobili odgovor od strane pregovaračkog tima Vlade Kantona Sarajevo, podnosimo urgenciju na dostavljenu inicijativu, te od Vas očekujemo da nam u što kraćem roku dostavite vašu odluku o početku pregovora za produženje važenja Kolektivnog ugovora", saopšteno je iz Sindikata.

Poručili su da su Vladi, Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Ministarstvu prave i uprave Kantona Sarajevo i Ministarstvu finansija Kantona Sarajevo dostavili tekst važećeg Kolektivnog ugovora.

Pozivaju na saradnju u cilju uglašavanja i produženja važećeg Kolektivnog ugovora za predstavnika druga dva sindikata sa manjim brojem državnih službenika i namještenika.

Kako je navedeno u saopštenju, to se odnosi na Sindikat policije Kantona Sarajevo i Sindikalnu organizaciju Kantonalnih organa državne službe Kantona Sarajevo koja je u sastavu Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika.

Naglasili su da su ovi sindikati informisani da će uskoro početi pregovori o usaglašavanju i potpisivanju produžetka važenja Kolektivnog ugovora.

Pomenuti sindikati su pozvani da u roku od sedam dana upute prijedloge vezane za interes svojih članova, saopšteno je iz Sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije