Sindikat i Vijeće radnika Sarajevogasa: Skupština omalovažava naš naporan rad

K. S.
Sindikat i Vijeće radnika Sarajevogasa: Skupština omalovažava naš naporan rad
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sarajevogas: Pozitivno poslovali u 2017. godini

SSRKP Sindikalna organizacija KJKP Sarajevogas d.o.o. i Vijeće zaposlenika ovog preduzeća poručili su na današnjoj konferenciji za medije da nisu zadovoljni što Skupština KS nije usvojila izvještaj o poslovanju Sarajevogasa za 2017.

Skupština KS o komunalnim uslugama: Stanje u većini preduzeća bilo katarstofalno

“Kasno na večer, u vrijeme dnevnika oni su glasali i odbacili izvještaj. Nama smeta što je to glasanje bilo netransparentno i ne znamo ko je bio za izvještaj, ko je bio protiv, a ko suzdržan. Izražavamo punu podršku direktorici KJKP Sarajevogas Nihadi Glamoč koja je uspjela preokrenuti loše rezultate iz 2014. godine i napraviti preduzeće profitabilnim”, poručili su sindikalisti.

Oni su ocijenili da očito postoje politički pritisci iz Skupštine KS prema preduzeću i da radnici neće dati preduzeće koje unazad dvije godine pozitivno posluje.

Kako je izjavila predsjednika Vijeća zaposlenika KJKP Sarajevogas Andrea Vučković, preduzeće je u 2017. godini zabilježilo čistu dobit od 1,4 miliona KM što je značajno bolji rezultat nego što je planirano.

“Primjerice u 2014. godini ostvarili smo gubitak od 6,5 miliona KM, u 2015. gubitak od 4 miliona KM, a 2016. godine dobit od 25.000 KM. Preduzeće je iz teške krize izašlo, ušlo je u fazu rasta i razvoja i započelo je značajne strateške projekte”, rekla je Vučković.

Prema njenim riječima, Uprava je izmirila sve obaveze prema radnicima od isplate plata i uplate svih doprinosa, firmu su stabilizirali, i kontinuirano i kvalitetno su održavali i širili gasnu mrežu.

"Napravljen je ugovor o reprogramu sa KJKP Toplane kojim je sačuvana imovina i kapital oba preduzeća i osigurano je dugoročno namirenje obaveza. Imamo i stalni porast broja kupaca", precizirala je Vučković, dodavši i da Sarajevogas ima visok stepen naplate potraživanja od 99,75 posto.

Predsjednik SIndikalnog odobra Ramiz Čaušević rekao je da mu apsolutno nije jasno zašto je odbačen izvještaj preduzeća kada su pozitivno poslovali.

“Preduzećem rukovode stručni ljudi koji znaju šta je gas i kako se distribuira. Mi svi ovdje doživljavamo preduzeće kao svoju kuću. Sadašnja Uprava ima razumijevanja za prava i potrebe radnika i zajedno sa svim radnicima postignut je napredak, razvoj i prepoznatljivost Sarajevogasa. To što nisu usvojili izvještaj,  zapravo oni omalovažavaju i marginaliziraju naše zajedničke napore. Radnici daju punu podršku organima upravljanja Sarajevogasa i posebno direktorici Nihadi Glamoč”, poručio je Čaušević.

Jasno je naglaslio Skupštini KS da ako pokušaju smijeniti organe upravljanja Sarajevogasa, onda će Sindikat i Vijeće zaposlenika pokrenuti sve zakonom dozvoljene radnje sa ciljem zaštite radnika i Preduzeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije