Sindikat: Gradski saobraćaj neredovan, radnicima kuponi za šetnju

Radiosarajevo.ba
Sindikat: Gradski saobraćaj neredovan, radnicima kuponi za šetnju
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

"Nećemo kupone GRAS-a, već isplatu naknade za prevoz u skladu sa zakonom, a ne nametnutom uredbom Vlade Kantona Sarajevo (KS) koja se odnosi jedino na službenike i namještenike u KS, jer radnici koriste i Centrotrans i automobile za dolazak i povratak sa posla, stav je Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu", navodi se u saopćenju Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu.

Iz Sindikata podsjećaju da Vlada KS-a uporno ignoriše zahtjev ovog sindikata da Uredbu o naknadama koje nemaju karakter plaće uskladi sa Zakonom o plaćama, odnosno da ukine obavezu uzimanja kupona za prevoz GRAS-a.

Sindikat je i ranije u više navrata upozoravao Vladu KS-a na neusklađenost člana 3. Uredbe s važećim zakonskim i podzakonskim aktima koje je i sama Vlada KS-a usvojila i potpisala.

"U kakvoj se situaciji nalaze radnici ilustruje činjenica da nisu obezbijeđena zamjenska vozila iako je Ministarstvo saobraćaja KS-a rješenjem br. 04-27-1977-3/18 KZ i 04-27-1977-4 KZ od 20. aprila, zbog radova na izgradnji nove kontaktne mreže na novoizgrađenoj dionici južne longitudinale i rondou Hrasno brdo, u periodu od 21. aprila do 14. maja potpuno obustavilo trolejbuski saobraćaj. Također, autobuska linija Pofalići-Drvenija koja je mogla dijelom pokrivati obustavu trolejbuskog saobraćaja, umjesto da se pojača, smanjena je sa svakih pola sata na svaki sat, dok je linije prema Širokači i Mahmutovcu, koje sedam godina nisu pokrivene GRAS-om, od 15. marta preuzeo Centrotrans", istaknuli su.

Južna longitudinala: Obustava trolejbuskog saobraćaja u trajanju od 23 dana

Sindikat dalje navodi kako linija za Mihrivode nije uopće pokrivena gradskim saobraćajem, a radnici sa ovih područja sedam godina dobivaju kupone GRAS-a  koje ne mogu koristiti.

"Svjedoci smo da Vlada KS-a i dalje svojim protivzakonitim potezima i nauštrb prava državnih službenika i namještenika pokušava 'izvaditi' iz dubioze KJKP GRAS", rekli su.

U Sindikatu ističu da su državni službenici i namještenici primorani na prodaju kupona i da u startu u prosjeku gube od 20 KM do 50 KM, u zavisnosti od visine iznosa kupona, te su primorani kupone prodavati uličnim švercerima što predstavlja prekršaj i podliježe prekršajnim sankcijama.

“Imamo informacije da se Vlada KS odlučila na ovakvo riješenje kako bi pomogla i zaštitila KJKP GRAS kao kantonalno javno preduzeće, dok radnici tog preduzeća ovu vrstu naknade primaju u novcu”, naveli su u Sindikatu.

Sindikat traži da Vlada KS-a hitno razmotri trenutnu situaciju i da državnim službenicima i namještenicima KS-a vrati stečeno pravo i na taj način ih izjednači sa ostalim radnicima iz drugih grana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije