Sindikat državnih službenika: Konaković je kriv ako dođe do generalnog štrajka

Radiosarajevo.ba
Sindikat državnih službenika: Konaković je kriv ako dođe do generalnog štrajka
FOTO: Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu uputio je zahtjev premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću i ministru pravde i uprave KS-a Mariju Nenadiću za tematski sastanak o početku pregovora za dogovor o cijeni rada za državne službenike i namještenike u KS-u, te o izmjenama kantonalnog Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti.

"Nakon desetina naših zahtjeva za sastanak, upozoravamo da Vaše ignorisanje nećemo tolerisati, jer smatramo da je vaša obaveza kao premijera KS-a primiti jedini reprezentativni sindikat za granu državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, imajući u vidu da u isto vrijeme održavate niz sastanaka s drugim sindikatima koji u svom članstvu imaju znatno manji broj državnih službenika i namještenika, ali koji su Vama podobniji", poručili su iz Sindikata.

"Ovakvo Vaše ignorisanje ima jasnu poruku, da niste spremni ništa mijenjati kada su u pitanju državni službenici i namještenici u KS-u, koji su jedini ostali na dnu kada su u pitanju plaće i druge naknade", navodi se u dopisu Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu upućenom kantonalnom premijeru.

Sindikat upozorava premijera Konakovića da će svoja prava štititi i tražiti svim zakonskim dozvoljenim sredstvima sindikalne borbe, te da će ukoliko dođe do generalnog štrajka u ovoj grani jedini krivac biti kantonalni premijer, jer, kako se navodi, nije htio sjesti za stol i voditi socijalni dijalog.

Stav Sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo je da se trebaju što hitnije usaglasiti zajednička rješenja vezana za bolji položaj državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije