Simboli Sarajeva: Uskoro obnova kasarne Jajce, Bistričke stanice i Tunela spasa

Radiosarajevo.ba
Simboli Sarajeva: Uskoro obnova kasarne Jajce, Bistričke stanice i Tunela spasa
FOTO: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Bistrička stanica
Direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić i gradonačelik Grada Sarajeva Abdulah Skaka danas su nakon zajedničkog sastanka dogovorili skoru obnovu i restauraciju objekata u glavnome gradu Bosne i Hercegovine,

Projekti na kojima bi se trebalo raditi u bliskoj budućnosti su Jajce kasarna i konzervacija za potrebe investiranja u rekonstrukciji, potom početak na realizaciji projekta stara Bistrička stanica.

Razgovaralo se i tome da će uskoro početi rojekt izgradnje gradske obilaznice u segmentu tunela Kovači i dijela saobraćajnice koja prolazi pored  Vijećnice, kao i početak na izgradnji Trga Bosne i Hercegovine.

Dodatno je razgovarano i o nastavku saradnje na izgradnji muzeja modrne umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu.

Nacionalni spomenici u BiH bi trebali uživati veliku pažnju, no često zapostavljeni prepušteni su da ih nagriza zub vremena.

Zgrada stare Željezničke stanice na Bistriku još 2006. godine, odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, proglašena je nacionalnim spomenikom, zbog čega su brojne institucije dobile određene obaveze osiguravanja predispozicija za revitalizaciju i očuvanje nacionalnog spomenika. Ipak, ni takva odluka resorne komisije nije uspostavljena, jer je ova zgrada pretvorena u stambenu jedinicu, u kojoj se nalaze takozvani službeni stanovi, a nekadašnji simbol Sarajeva prepušten je sam sebi.

S druge strane, devastirani objekt bivše kasarne Jajce na Vratniku se ne koristi niti održava skoro 20 godina. 

Zidovi se obrušavaju i ovom nacionalnom spomeniku BiH prijeti potpuno propadanje. Objekt je skoro bez krova, iako mnogi građani tvrde da je nekada bila i najljepša građevina u pristojnoj konkurenciji stoljetnih zgrada.

Krov je uništen, ogromne grede prijete sa visine na one koji se usude ući u zgradu. Zidovi su ogoljeni, mnogo različitog otpada nalazi se na sve strane.
 
"Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je ponudio partnerski odnos Gradu Sarajevu i insituciji gradonačelnika u projektu povratka ubiranja naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta u svrhu infrastrukturalnog razvoja grada. Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo će organizirati sastanak sa svim načelnicima općina i gradonačelnikom da bi usaglasili stavove, napravili plan aktivnosti koje će imati cilj osiguranja sredstava za buduće uređenje gradskog građevinskog zemljišta u Gradu Sarajevu a u cilju rješavanje goruće problematike u Kantonu Sarajevo kao što su, redukcije, saobraćajni kolapsi, saobraćaj u mirovanju", navodi se u saopćenju Zavoda za izgradnju KS-a.

Direktor Zavoda za izgradnju i gradonačelnik Sarajeva će u narednom periodu također organizirati sastanak s premijerom KS-a Ademom Zoljom na kojem će delegirati Vladi Kantona Sarajevo projekte za zajedničko sporazumno djelovanje. Na sljedećem sastanku između ove dvije institucije zakazanim za iduću sedmicu razgovarat će o projektima natkrivanja korita rijeke Miljacke i pretvaranju u veliki gradski park, te projektu Trga Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije