Simbol stradanja i herojstva građana: Obnovljena "Sarajevska ruža" u Ferhadiji

Radiosarajevo.ba
Simbol stradanja i herojstva građana: Obnovljena "Sarajevska ruža" u Ferhadiji
Foto: Vlada KS-a / Obnovljena "Sarajevska ruža" u Ferhadiji
U ulici Ferhadija sanirana je "Sarajevska ruža", jedno od memorijalnih obilježja u sjećanje na ubijene građane Sarajeva tokom opsade grada u periodu od 1992. do 1995. godine.

"Radovi na sanaciji su završeni prije godišnjice stradanja građana Sarajeva u ovoj ulici. Bilo je potrebno raditi repliku 'Sarajevske ruže' na novim pločama koje su posebno pripremljene za ovaj projekt, s obzirom na to da su postojeće ploče, kao i ranije obilježeni krateri od granata bili uništeni", kazao je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo prilikom današnjeg obilaska ovog mjesta.

Projekt obnove "Sarajevskih ruža" realizuje Ministarstvo za boračka pitanja KS u saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa i Fondom za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida KS.

"I 'Sarajevska ruža' na Markalama, čija je sanacija planirana u ovoj godini, zahtijeva također temeljit pristup te je urađen poseban projekt za koji je saglasnost dao navedeni Zavod", dodao je ministar Fišo.

Ranije je bila prekrivena staklom što se, prema riječima ministra, pokazalo kao nepraktična zaštita zbog održavanja.

Ovim projektom na Markalama predviđena je kupasta forma zaštite visine 3,2 metra sa led svjetiljkom na vrhu. Projekt će se realizirati u saradnji i sa Gradskom upravom Sarajeva i KJKP Tržnice-pijace d.o.o.

"Nećemo dozvoliti da se zaborave ovi simboli odbrane, herojstva i stradanja građana Sarajeva", poručio je ministar Fišo.

"Sarajevske ruže" nastale su tako što su krateri u asfaltima i pločnicima ostali kao posljedica granatiranja Sarajeva.

Nakon odbrambeno-oslobodilačkog rata popunjeni su masom crvene boje koja simbolizira prolivenu krv ubijene djece i građana Sarajeva, a naziv "Sarajevske ruže" su dobile jer podsjećaju na ruže otrgnutih latica.

Otisci od granata u asfaltu su prvi put obilježeni u sarajevskim općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad poslije 1996. godine, a Ministarstvo za boračka pitanja KS je 2007. godine donijelo Odluku prema kojoj samo ona mjesta gdje je poginulo najmanje troje civila mogu biti obilježena na ovaj način

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije