Šesti april: Sudbonosni datum grada podno Trebevića

F. Z.
Šesti april: Sudbonosni datum grada podno Trebevića
Historijski arhiv Sarajevo / Monografija "Sarajevo", Turistički savez Sarajeva, Ljubljana 1979.

"Ratovi te ruše, poslije prvog ide drugi, sve dok ponovo se nisi probudio u Jugi", stihovi su sarajevskog hip-hop sastava - Capital City Crew. Grad heroj probudio se prije 73 godine ponovo u Jugi. Na današnji dan 1945. godine "zajedničkim naporima i žrtvama sarajevskih patriota - Srba, Muslimana i Hrvata" oslobođeno je Sarajevo.

Četiri godine ranije, šestog aprila 1941. godine počeo je Drugi svjetski rat u Jugoslaviji, a od prvog dana rata, 6. aprila 1941., kralj, Vrhovna komanda Jugoslovenske vojske, vlada i njene razne institucije, te dio diplomatskog kora, povlačili su se i u općoj pometnji i panici bježali iz Beograda prema Sarajevu. Sarajevo se 18. aprila te godine našlo u sastavu ustaške NDH, odnosno pod njemačkom okupacijom.

Četiri godine kasnije grad na Miljacki je oslobođen. U antifašističkoj borbi koja je trajala četiri godine 10.961 građana Sarajeva dalo je svoje živote za slobodu, a grad podno Trebevića dobio je svoj rođendan. Šesti april postao je sudbonosni datum za Sarajevo. Tog dana u završnim borbama za oslobođenje grada poginuo je Vladimir Perić - Valter. Najpoznatiji ilegalac stajao je do šestog aprila 1945. godine na čelu svih akcija ilegalne organizacije u Sarajevu.

Poginuo je u završnim borbama za oslobođenje grada. Valter je s grupom boraca čuvao električnu centralu koju su ustaše htjele da unište prilikom povlačenja. U ovim borbama, minobacačka granata prekinula je životni put Vladimira Perića. Ostala je legenda o neustrašivom i odvažnom obavještajcu Valteru. Vratit će se Valter...

Depo Historijskog muzeja BiH - undefined

Na današnji dan 1975. godine otvorena je i robna kuća Sarajka, jedan od simbola grada, a osam godina ranije, šestog aprila 1967. godine održan je i prvi festival "Vaš šlager sezone" u dvorani Radničkog univerziteta "Đuro Đaković", odnosno današnjem Bosanskom kulturnom centru. Idejni tvorac festivala bio je producent i kompozitor Esad Arnautalić, a pokretač tadašnja Televizija Sarajevo.

Monografija

Pobjednik prvog šlagera bio je 18-godišnji Kemal Monteno, koji će 18 godina kasnije svom gradu pokloniti jednu od najljepših pjesama u kojima je opjevan grad heroj. "Zajedno smo rasli grade, ja i ti isto, plavo nebo poklonilo nam stih, ispod Trebevića sanjali smo sne, ko će brze rasti, ko će ljepši biti..." Ovaj festival iznjedrio je niz hitova, a bio je pozornica velikanima poput Montena, Zdravka Čolića, Davorina Popovića...

Vas_slager_sezone.jpg - undefined

Tačno 47 godina nakon oslobođenja Sarajeva od fašizma grad podno Trebevića započeo je još jednu bitku. Tog dana Evropska zajednica priznala je Republiku Bosnu i Hercegovinu, a ispred zgrade UN-a u New Yorku zavijorila se zastava s Ljiljanima. Od početka agresije i opsade Sarajeva, pa sve do 31. jula 1995. godine u Sarajevu je ubijeno, umrlo od gladi, hladnoće i nestalo 11.541 civil, od kojih 1.598 djece.

"I kad proradi ova naša žičara, mi sjednemo i odvezemo se skroz gore na Vidikovac, a onda kad dođes na Vidikovac, izađeš nadišeš se zraka, i onda se lagano okreneš, pogledaš dole a ispod tebe puklo Sarajevo, i gledaš ga kao da vidiš cijeli smisao postojanja...

- Ti baš voliš ovaj grad...

- Jako. Ali ima i onih koji ga ne vole, ali šta ćeš nisu oni krivi što im Bog nije dao dušu".

Danas će nakon 26 godina u Sarajevu ponovo krenuti gondole žičare prema Trebeviću. Još jedan od simbola grada vraća se građanima grada na Miljacki. Sarajevo se budi i raste, grad heroj opet piše historiju na sudbonosni datum. Stoji ponosno i prkosno.  Danas je dan kada se mješaju ponos, sreća, tuga, bol. ... Danas je Dan Grada Sarajeva, grada koji je simbol ljubavi, sreće, ali i optora protiv svih fašističkih zlotvora koji su na njegovim kapijama, prije ili kasnije uvijek "lomili zube".  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije