Selimić: Imamo krunski dokaz za sud o diskriminaciji, štrajk se nastavlja!

M. R. S.
Selimić: Imamo krunski dokaz za sud o diskriminaciji, štrajk se nastavlja!
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Pres konferencija Sindikata zaposlenih u zdravstvu KS

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, čiji su članovi u generalnom štrajku od 2. septembra prošle godine, danas su Ministarstvu zdravsta KS uputili zahtjev da se u roku od osam dana očituju o prijedlogu granskog kolektivnog ugovora koji im je sindikat uputio.

Čelnici ovog sindikata su kazali da se generalni štrajk nastavlja, ali su obećali da  neće biti rigoroznijih mjera jer su im pacijenti na prvom mjestu. Podsjetili su da su po pravilniku o štrajku trebali primati samo hitne slučajeve, ali da rade daleko više od toga.

Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, kazao je danas na pres konferenciji da su izloženi diskriminaciji nakon što je 31. decembra u Službenim novinama objavljen Kolektivni ugovor za djelatnost doktora medicine i stomatologiju, što je i nezakonito.

"Zakon o radu FBiH ne poznaje ugovor za djelatnost već granski", dodao je Selimić. 

Naglasio je da je u toku sudski proces zbog diskriminacije i da će ova objava kolektivnog ugovora u Službenim novinama, potpisanog bez javnosti i "ispod stola", biti krunski dokaz na sudu. 

"6.300 ljudi je ostalo čekati milostinju. Sada smo u bestežinskom stanju. Nadamo se da će neki novi, nova Vlada KS, biti razumniji. Ono što je radio pregovarački tim aktuelne Vlade KS zadnjih godinu je bezočno laganje", ustvrdio je Selimić. 

Selimić je sumirao i pregovore koji teku od februara prošle godine. 

"U februaru je premijer Forto govorio o značaju sindikata i socijalnog dijaloga. Poslije toga je krenulo da nema novca, ali smo dokazali da ima pet miliona KM koji su namjenski ostavljeni za zahtjeve sindikata. Onda je bio izgovor da neće biti novca za 2020. jer Vlada FBiH priprema nove zakone o doprinosima i porezu na dohodak. Tih zakona još nema. Onda su ponudili pregovore o koeficijentima samo za medicinare i doktore, pa kad je to propalo tražili su historijsku procjenu zahtjeva od šest mjeseci", kazao je Selimić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije