Općina Centar dodijelila SABNOR-u grant od 3.000 KM

Radiosarajevo.ba
Općina Centar dodijelila SABNOR-u grant od 3.000 KM
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić ugostio je predsjednika Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata - SABNOR BiH dr. Bakira Nakaša. Povod posjete bio je potpisivanje protokola o realizaciji granta u iznosu od 3.000 KM.

Grant je iz budžeta Općine Centar dodijeljen SABNOR-u BiH.

Donirana sredstva namijenjena su za sufinansiranje troškova rada Udruženja te za realizaciju planiranih aktivnosti.

Načelnik Ajnadžić naglasio je da ova donacija predstavlja nastavak kontinuirane podrške Savezu antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata, te da će ovakva praksa biti nastavljena i u budućnosti.

"Građani Bosne i Hercegovine pokazali su tokom cjelokupne historije naše zemlje da su u stanju suprotstaviti se svim oblicima nepravde, a posebno onim koji sadrže ideje fašizma i stoga je važno njegovati tekovine antifašističke borbe i biti zajedno protiv svih vrsta nečovječnosti i podjela koje nam se nameću", kazao je Ajnadžić.

Doktor Nakaš je istakao da se SABNOR BiH nalazi u veoma teškoj materijalnoj situaciji te da država, koja je zapravo osnivač Udruženja, sve manje vodi brigu o svojim nevladinim organizacijama i kulturnim institucijama koje su od značaja za Bosnu i Hercegovinu.

"Želim se zahvaliti Općini Centar i načelniku Ajnadžiću u ime SABNOR-a BiH, organizacije koja egzistira na ovim prostorima od 1946. godine kada je formirana jedinstvena boračka organizacija pripadnika NOR-a. Prije nekoliko godina istjerani smo iz vlastitih prostorija i nikada ih nismo uspjeli vratiti, a napušteni smo od onih koji bi trebali biti odgovorni za naše postojanje.

S obzirom da nemamo zvaničnog budžeta, svaka donacija koju dobijemo zahvaljujući razumijevanju ljudi koji su na čelu pojedinih institucija, je dobro došla. Mi ćemo se truditi da opravdamo ono što promovišemo, a to su vrijednosti antifašizma koje su danas neupitne u cijelom svijetu. Antifašizam je jedino oružje za očuvanje demokratije i ljudskih prava", dodao je Nakaš.

Podsjećamo, 27. jula prošle godine obilježen je Dan ustanka naroda BiH i 75. godišnjica ustanka protiv fašizma. Inače, 27. juli 1941. godine predstavlja jedan od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u historiji BiH, dan je to kada su narodi BiH započeli oružanu borbu protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije