Saudin Sivro: U osnovnom obrazovanju potrebne kvalitetne reforme, ne 'preko koljena'

Radiosarajevo.ba
Saudin Sivro: U osnovnom obrazovanju potrebne kvalitetne reforme, ne 'preko koljena'

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine, prije nekoliko dana uputio je na adresu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, ministru Elviru Kazazoviću, prijedlog za izmjene i dopune prednacrta Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju,

Naime, iz Sindikata očekuju da će ministar Kazazović u parlamentarnu proceduru prema Vladi Kantona Sarajevo uputiti verziju Zakona u koju će prethodno ugraditi njihovih 90 konkretnih prijedloga, koji su stav struke i poslani su iz baze – škola, od onih koji svakodnevno odgajaju i obrazuju oko 36.000 učenika osnovnih škola.

"Neophodno je definirati reformske jedinice u osnovnom obrazovanju. Ukoliko to reformni ministar želi uraditi, mora uraditi na kvalitetan način, ne 'preko koljena'. Mi smo iskritizirali rad komisije, gdje imamo samo jednog predstavnika od osam, pa smo zato bili često preglasani kad je u pitanju reforma", govori za Radiosarajevo.ba Saudin Sivro.

Predloženi prednacrt Zakona, ističe Sivro, nije u potpunosti usklađen s Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH.

"Ukoliko se žele uvoditi promjene u osnovno obrazovanje poput informatike i engleskog jezika od prvog razreda, to je pohvalno, ali Ministarstvo mora reći koja će sredstva uložiti u to. To je investicija, jer od postojećih sredstava to je nemoguće uraditi. 

Smatramo da je potrebnije ulagati u kompetencije nastavnika, prije svega, ali i u edukaciju roditelja. Ono što je također potrebno uraditi je i smanjiti opterećenje učenika", govori Sivro.

No, ovi prijedlozi koji su stigli iz Sindikata, ne negiraju, kako ističe Sivro, da kod ministra Kazazovića postoji volja da se reforma u obrazovanju uradi. 

"Ali na ovaj način nećemo daleko stići. Saznali smo da je ministarstvo zatrpano primjedbama i prijedlozima na ovaj prednacrt. Pozitivna stvar je što je ministar saslušao sugestiju prije nego je uputio nacrt u parlamentarnu proceduru. Naime, organizirao je, tako reći, javne rasprave, u svim školama, i dobio puno primjedbi koje treba ugraditi u nacrt", govori predsjednik Sindikata.

Ipak, smatra Sivro, za sada je bolje ne mijenjati zakon, nego ga promijeniti preko noći.

"Ministar Kazazović nije do sada uradio ništa negativno s posljedicama po obrazovanje, učenike i nastavnike. On to neće uraditi, niti pustiti loš nacrt prema vladi. Smatramo da će se zaustaviti, na primjedbama, ne samo našim, nego i građana", kaže za Radiosarajevo.ba Saudin Sivro. 

Također, oglasilo i Vijeće roditelja Kantona Sarajevo zvaničnim saopćenjem, u kojem navode da su dostavili primjedbe na Prednacrt Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju KS , u predviđenom roku, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS.  

"Kroz predloženi Prednacrt Zakona ponovo se želi napraviti korak nazad te se smanjuje broj članova školskih odbora, što posebno ima uticaja na ulogu roditelja koja se na taj način umanjuje i obezvređuje. Pored toga planira se i plaćanje u radu Školskih odbora što je za Vijeće roditelja neprihvatljivo, pa shodno tome vjeruje da je nadležno Ministarstvo predviđajući plaćanje u radu Školskih odbora predvidjelo i određena finansijska sredstva za tu svrhu.

Pozivamo nadležne u Kantonu Sarajevo da sva finansijska sredstva koja su planirali za plaćanje roditelja usmjere ka stipendiranju posebno nadarene djece, koja do sada nikada nisu bila u bilo kakvom fokusu" kažu predstavnici Vijeća roditelja.

Neki od prijedloga koje je predložilo Vijeće roditelja KS, tokom rada Komisije o novom Zakonu, odnose se na težinu đačkih torbi, sigurnosna zdravstvena i socijalna zaštita učenika, prava, ali i obaveze roditelja. 

"Vijeće roditelja će ustrajati u borbi za zaštitu uloge roditelja u nastavnom procesu i to ne samo po pitanju strukture i rada školskih odbora već i kroz sprečavanje predviđenog načina izbora direktora osnovnih škola" dodali su, između ostalog, Hamdija Šetić, potpredsjednik Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola KS i Admir Katica, predsjednik Skupštine Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije