Sarajlije o smogu: Samo neka nije ćumur, tada je najgore

Radiosarajevo.ba
Sarajlije o smogu: Samo neka nije ćumur, tada je najgore

 U glavnom gradu Bosne i Hercegovine već mjesec dana vrijednosti zagađujućih čestica u zraku su povećane i još uvijek je stanje pripravnosti. Nakon dužeg vremena, sarajevsku kotlinu danas su nakratko obasjale sunčeve zrake koje su se uspjele probiti kroz guste oblake magle i smoga, javlja Anadolu Agency.

Dok manji broj građana na glavnoj gradskoj šetnici koristi zaštitne maske, drugi ističu kako ne vjeruju da su one od velike pomoći. Sead iz Sarajeva ističe kako svakodnevno koristi masku, posebno kada šeta jer je bolesnik kojem aerozagađenje dodatno šteti.

"Nosim masku, ali sada je nemam jer sam krenuo do pijace. Bojim se zagađenja, jer sam srčani bolesnik. Nije mi se pogoršalo stanje jer redovno idem na kontrole pritiska", istakao je Sead dodajući kako nadležni nisu uradili ništa značajno na smanjenju zagađenja.

Istog mišljenja je i Suad Grcić, koji napominje kako se Sarajevo godinama susreće sa aerozagađenjem, te dodaje kako to nije nikakva "novost".

"Ne nosim masku, kada radim, nekad nosim. Što se tiče smoga, ovo nije ni blizu kako je to bilo 70-ih godina kada se koristio ćumur, to je bilo gore nego danas. Mislim da je sada bolje. Doduše, duže traje jer nema padavina, ali danas je sunce napokon progrijalo. Ja odem sada u Hercegovinu jer je dole 'proljeće'. Trebale su se poduzeti neke mjere, treba zabraniti vožnju automobilima. To nije urađeno, jer je takva politika. Važno je da je njima dobro, oni su po planinama, narod nema para da ide na planinu, pa mora ovo trpiti", kazao je Grcić.

Bruno Đuracek iz naselja Dobrinja ističe kako je Sarajevo poznato po maglama koje grad "okuju" za vrijeme zimskih mjeseci. Dodaje kako ne koristi higijensku masku jer je na smog navikao.

"Ne nosim masku, šta će mi? Nije zagađeno toliko, zagađenje nije prekomjerno, sjećam se magle prije rata, stanovao sam na sedmom spratu i mjesec dana nisam vidio travu, isto je ovako bila suhomrazica. Tad je bilo toliko čađi u zraku, sada je nema. Posebno mislim da se ta maska treba stalno mijenjati, vlaži se i puše se u nju i to je rasadnik mikroba, više je štete nego koristi. Na Dobrinji je plin koji izgara u potpunosti i nema toliko štenih čestica", rekao je Đuracek.

''Šta će mi maska?''

Halil Matuh, koji živi u sarajevskom naselju Velešići, ističe kako njegovi unuci već nekoliko sedmica ne izlaze van zbog velike količine smoga. Problem zagađenja u Sarajevu, kako tvrdi, mogao bi se riješiti kada bi za to bilo volje.

"Magla u Velešićima je takva da možemo skakati u nju. Isto kao pamuk je, takvo je došlo vrijeme. Ovo se da riješiti, za dva sata bi se riješilo, treba uvesti 'par-nepar' vožnju automobila svaki dan. Neka policija prati kamerama ko vozi, a ko ne. Neka komšija ne ide sam u grad, pogledajte, u svakom autu je jedna osoba, nek' se voze svi gradskim prijevozom, pređi 100 metara bez auta. To je jedino riješenje, kroz grad prođe 100 hiljada auto, to je isto toliko litara benzina koji izađe ovdje u grad", kazao je.

Masku, kako ističe, ne koristi, jer ona kako smatra ne sprečava prodor štetnih čestica u organizam. "Šta će mi maska, svakako me ubija ovo, gušim se u smogu. Oni koji imaju novca, svoju djecu vode na izletišta, na zrak, a dolina nek' se uguši", zaključuje Matuh.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije