U patroli na pijacama: Prodavači zadovoljni, kupci znaju šta traže

M. Ko.
U patroli na pijacama: Prodavači zadovoljni, kupci znaju šta traže
Foto: Muhamed Kočo/Radiosarajevo.ba / Sarajevske pijace
Ono što građane najviše zanima jesu cijene proizvoda za ličnu upotrebu, koje su posljednjih mjeseci bilježile lagani rast iz mjeseca u mjesec.

Tako je pri kupovini svježeg voća i povrća najveće pitanje da li cijena odgovara kvaliteti istog. Tim povodom ekipa Radiosarajevo.ba posjetila je sarajevske pijace Markale i Grbavicu 1, s kojih donosimo cijene sezonskih plodova. 

Svakako, potražili smo mišljenje kako ponuđača, tako i potrošača, koji su uporedili omjer cijena. 

Zaključuju da je odnos kvaliteta i cijena prilično ujednačen, ali i da je potražnja zadovoljavajuća.

Kupci ovih dana na pijacu dolaze najčešće zbog mladog krompira čija se cijena kreće od 1 do 1,5 KM na Markalama, dok na Grbavici 1 isti košta od 0.80 do 1,3 KM. Cijena paradajza na Grbavici 1 iznosi 1.5 do 2KM, dok su na Markalama malo veće cijene.

Stav prodavača 

Cijene voća i povrća, treba imati u vidu, ovise od mnogo faktora, od toga koliko je godina rodna, pa sve do cijene nafte na svjetskom tržištu. U svemu tome, nastoje se formirati tako da i privrednici budu zadovoljni, posebno oni koji koji njeguju domaću proizvodnju. 

Mladi samostalni privrednik kojeg smo zatekli na pijaci Grbavica 1, Muhamed Čatić,  u kratkom obraćanju nam je iznio svoje mišljenje.

"Nemam problema sa kupcima. Ako baš insistiraju da se snizi cijena, prilagodim se željama, ali poštujem i konkurenciju oko postavljanja fiksnih cijena", rekao je za portal Radiosarajevo.ba te dodao kako je potražnjom i zaradom zadovoljan.

Stav potrošača

S druge strane, potrošači su stava da su cijene pomalo neprilagođene standardu prosječnog građanina Sarajeva, kako govore, na ljubaznost uspijevaju dobiti željeni proizvod po povoljnijoj cijeni.

Također, istaknuli su kako za neke proizvode biraju isključivo pijace koje su sadržajno bogatije, dok na neke odlaze isključivo zbog zagarantovane kvalitete robe. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije