Sarajevo: Zabilježena visoka koncentracija polena, preporučen boravak na planinama

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Zabilježena visoka koncentracija polena, preporučen boravak na planinama
Arhiv / Ilustracija
Rast temperature vazduha tokom aprila doveo je do naglog cvjetanja velikog broja drvenastih biljaka,a time i povećanja koncentracija alergena polena.

"Monitoringom, koji se u Kantonu Sarajevo vrši putem mjernih stanica "Pofalići" i "Stari Grad", izuzetno visoke koncentracije polena zabilježene su u periodu od 6. aprila. U zraku dominira polen drveća breze, graba, jasena, topole, bora, tise i kleke koji su jaki alergeni i izazivaju veliki broj polenskih alergija", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade Kantona Sarajevo.

S obzirom na trend povećanja temperature vazduha, očekuje se povećanje polena ovih alergenih biljaka sve do kraja tekućeg mjeseca kada će, prema hidrometeorološkim najavama uslijediti padavine, a s tim i smanjenje koncentracija polena, te pojave intenzivnih polenskih alergija. To je navedeno u izvještaju Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS koje osigurava vršenje monitoringa polena u zraku putem Centra za ekologiju i prirodne resurse "Akademik Sulejman Redžić" Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

"Budući da je ovo period cvjetanja velikog broja drvenastih biljnih vrsta, preporučuje se osobama koje su alergične na polen drveća da tokom ranog proljeća što više vremena provode u visokoplaninskom području, iznad granica šume, kao i da se u slučaju većih problema obrate ljekaru. Izvještaji o koncentracijama polena u Kantonu Sarajevo se mogu pratiti putem linka http://www.pmf.unsa.ba/cep-sr/ koji se nalazi i na web stranici Ministarstva https://mpz.ks.gov.ba/", zaključeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije