Sarajevo: Svečano otvorena nova džamija "Takwa"

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Svečano otvorena nova džamija "Takwa"
Foto: Općina Novi Grad / Mještani ovog dijela Boljakovog Potoka, većinom porijeklom iz istočne Bosne, početkom 2000. godine izrazili su želju za gradnjom džamije

U ulici Hekim Oglu Ali-paše u Boljakovom Potoku, za protekli vikend – 20. oktobra, uz prisustvo velikog broja mještana i zvaničnika, svečano je otvorena novoizgrađena džamija koja nosi naziv "Takwa".

Svečanom otvaranju su prisustvovali predstavnici Medžlisa Islamske zajednice u BiH glavni imam MIZ-e Sarajevo doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić, muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković i mr. Sulejman ef. Posavljak, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo mr. Semir Efendić, Mahmud Ali, direktor Humanitarne organizacije Crveni polumjesec UAE, te predstavnici džamijskog i građevinskog odbora.

Svečanost je učenjem Kur'ana otvorio mladi imam u ovoj džamiji Ademdin ef. Ramić, nakon čega je dobrodošlicu velikom broju prisutnih vjernika poželio imam, hatib i muallim džemata Boljakov Potok mr. Sulejman ef. Posavljak, koji je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se džamija „Takwa“ može predati vjernicima na upotrebu i da već služi svojoj svrsi, s obzirom da je u mekteb ove džamije već upisano preko 80 polaznika.

Okupljenim vjernicima obratio se i načelnik Semir Efendić, koji je uputio iskrene čestitke povodom otvaranja treće džamije na području Boljakovog Potoka i na rekordnom roku u kojem je džamija izgrađena.

Glavni imam doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić je izrazio zadovoljstvo što je MIZ Sarajevo bogatiji za još jednu džamiju. Podsjetio je na ulogu Ali-paše Hekim Oglua, po kojem ulica u kojoj je džamija izgrađena nosi naziv, i koji je 1736. godine poveo Bošnjake u odbranu BiH od austro - ugarskog napada, produživši stoljećima ostanak islama i boravak muslimana na ovim prostorima.

Mještani ovog dijela Boljakovog Potoka, većinom porijeklom iz istočne Bosne, početkom 2000. godine izrazili su želju za gradnjom džamije, s obzirom na to da im je Centralna džamija bila udaljena. Međutim, aktivnosti na njenoj izgradnji intenzivirane su tek 2013. godine, kada su riješene administrativno - pravne procedure, a sama izgradnja trajala je godinu.

Svečano otvaranje ovog vjerskog objekta upotpunjeno je učenjem odlomaka iz Kur'ana i ilahija u izvedbi Hora MIZ-e u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije