Sarajevo: Sjećanje na borce 105. motorizovane brigade Armije RBiH (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Sjećanje na borce 105. motorizovane brigade Armije RBiH (FOTO+VIDEO)

Hrabri borci 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine danas obilježavaju 23 godine od formiranja ove brigade, čiji su borci učestovali u svim bitkama za odbranu glavnoga grada Bosne i Hercegovine od 1992. godine do 1995, ali i na drugim ratištima.

U jutarnjim satima delegacije sarajevskih općina i boračkih udruženja položile su cvijeće na mezarje Kovači i mezar Alije Izetbegovića, te na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.  

Uz odavanje počasti, minutu šutnje i učenje Fatihe saborcima, šehidima i hrabrim mališanima, borci 105. motorizovane brigade Armije BiH su istaknuli da neće dozvoliti da se sjećanje na njih izbriše, ali da su svakako zajednička i bolja budućnost prioritet.

„Nikli smo iz mahalskih jedinica i tako organizirali krenuli u odbranu BiH. Kroz našu brigadu je prošlo 7000 boraca, od toga 2000 ranjeno. Imamo osam Zlatnih ljiljana, a nažalost 112 šehida i poginulih boraca“ rekao je predsjednik JOB Unije veterana Enver Krluč i komandant 105. motorizovane brigade za Radiosarajevo.ba.

U nastavku dana je planiran obilazak gradskih spomen-obilježja, a kao i proteklih godina bit će održana i svečana sjednica Općinskog vijeća Centar. Općinski rukovodioci će danas posjetiti i porodice pripadnika 105. Brigade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije