Sarajevo s visine: Smog prekrio dio grada, zrak VRLO NEZDRAV

Radiosarajevo.ba
Sarajevo s visine: Smog prekrio dio grada, zrak VRLO NEZDRAV
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Zrak u Sarajevu i danas je vrlo nezdrav. 

Prema posljednjim mjerenjima, u 12 sati u glavnom gradu BiH izmjereno je 222 nezdravih čestica (PM 10), a temperature su trenutno 6 stepeni Celzijusa.

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Doktor Tokić: Zbog zagađenog zraka Sarajlijama prijete hronične bolesti pluća

Zbog zagađenog zraka koji udišu, građani Sarajeva, ali i ostalih gradova u kojima je smog prisutan rizikuju da obole od hronične bolesti pluća, upozorio je prim. dr Mahir Tokić, specijalista za plućne bolesti. Tokić je za Anadolu Agency (AA) govorio o bolestima uzrokovanim zagađenim zrakom, a od kojih, prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), godišnje umre više miliona osoba, među kojima 600.000 djece.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani.

I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

U našoj fotogaleriji pogledajte kako izgleda Sarajevo sa visinskih predjela...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije