Sarajevo kao London: Naplaćivat će se ulazak automobilom u centar grada

Radiosarajevo.ba
Sarajevo kao London: Naplaćivat će se ulazak automobilom u centar grada
/ Foto: Fena
Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na području BiH data je nadležnost kantonima sa svojim propisima, u skladu sa svojim specifičnostima, da detaljnije urede oblasti sigurnosti saobraćaja.

Na osnovu toga je Skupština KS, na prijedlog Vlade i Ministarstva saobraćaja, utvrdila Nacrt zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo.

Zakon definiše, pored ostalog, način izvođenja radova, mjere za otklanjanje smetnji uz praćenje stanja saobraćaja na javnim cestama. Jasno su definisani i uslovi korištenja javnih saobraćajnih površina pojedinih učesnika u saobraćaju kao i zabrane i ograničenja saobraćaja u pojedinim dijelovima KS.

Posebnim poglavljem definiše se saobraćaj motornim vozilima u užoj gradskoj jezgri uz plaćanje posebne naknade – vinjete.

Svrha ove mjere je povećanja sigurnosti saobraćaja, smanjenja emisije štetnih gasova, rješavanja problema parkiranja i smanjenja gužvi u ovoj zoni.

Sarajevske kantonalne vlasti tek trebaju "razraditi" najavljeni sistem vinjeta, odnosno hoće li se ulazak u centar grada naplaćivati jednokratno, dnevnom ili vinjetom koja će važiti duži vremenski period.

Posebnim poglavljima regulisan je prijevoz lica motornim i priključnim vozilima, propisane su posebne mjere sigurnosti u odnosu na djecu u saobraćaju, uslovi odobravanje sportskih i drugih aktivnosti na putevima, način organizacije parkiranja, uslovi za sticanje vozačke dozvole za vozače tramvaja, uklanjanje oštećenih, dotrajalih i neregistrovanih vozila i olupina.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije