Sarajevo domaćin obilježavanja velike bitke iz Prvog svjetskog rata

Radiosarajevo.ba
Sarajevo domaćin obilježavanja velike bitke iz Prvog svjetskog rata
/ Foto: Općina Centar
Svake godine početkom juna održava se "Manifestacija mira i sjećanja Meletta" (Melettagedenken) u spomen na veliku bitku na Monte Meletti (sjeverna Italija) u kojoj je vojska Austro-Ugarske ostvarila slavnu pobjedu u Prvom svjetskom ratu.

Naredne godine planirano je da domaćin manifestacije bude Sarajevo.

Tim povodom je predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, kao predstavnik Općine koja je jedan od pokrovitelja održavanja ove manifestacije, s penzionisanim generalom Armije RBiH Hamidom Bahtom, posjetio zamjenika ministra za odbranu BiH Seada Jusića.

"S obzirom na to da se u okviru ove manifestacije prenose poruke mira i prosperiteta, te da je među poginulim pripadnicima austrougarske vojske bilo naših zemljaka svih vjera, smatramo da će mnogo značiti da zajednički organiziramo ovu manifestaciju. U organizaciji manifestacije bit će uključeni i predstavnici drugih nivoa vlasti, poput potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović", objasnio je Ajnadžić.

Zamjenik ministra Jusić je kazao da organizatori "Manifestacije mira i sjećanja Meletta 2017" u Sarajevu naredne godine mogu očekivati saradnju i pomoć Ministarstva za odbranu BiH.

Bitka na Monte Meletti desila se 7. juna 1916. godine. U pobjedi nad italijanskom armijom veliki doprinos dali su pripadnici Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, po­znatije kao Baošnjačka regimenta. Poginulo je 208 njenih pripadnika, različitih vjeroispovijesti.

Ova regimenta je jedna od najodlikovanijih jedinica u austrougarskoj vojsci, a njeni pripadnici su se poznavali po fesovima koji su bili sive boje u ratu, a crvene u miru. U čast svih pripadnika bosanskohercegovačkih pješadijskih regimenti koje su bile u sklopu austro-ugarske vojske, austrijski kompozitor Eduard Wagnes komponirao je vojni marš pod nazivom Die Bosniaken kommen (Bošnjaci dolaze), koji se i danas izvodi na svim vojnim manifestacijama u Austriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije