Saradnja Vlade KS-a i sindikata: Uskoro povećanje plaća radnicima u obrazovanju

Radiosarajevo.ba
Saradnja Vlade KS-a i sindikata: Uskoro povećanje plaća radnicima u obrazovanju
U Sarajevu je danas potpisan Protokol o saradnji Vlade Kantona Sarajevo i Kantonalnog odbora Saveza sindikata odgoja i obrazovanja FBiH, čime je najavljeno poboljšanje uslova rada i veće plaće za radnike u obrazovanju Kantona Sarajevo.

Tačnije, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković najavio je veće keficijente i osnovice, te bolji radno-pravni status zaposlenih u preškolskom i osnovnom obrazovanju u KS-u.

On je kazao da je zadovoljan stepenom dijaloga sa Sindikatom, na pregovorima koji su održani danas, te istaknuo da ne očekuje nikakve probleme ili štrajk, jer Vlada KS-a želi poboljšati položaj zaposlenih u obrazovanju.

"Jednom smo korigovali osnovicu, u narednom periodu planiramo još jedno povećanje osnovice i koeficijenata. Spremni smo znatno popraviti poziciju svih ljudi koji rade u sektoru obrazovanja. Spremni smo napraviti jedan presedan koji dosad nije napravljen", kazao je premijer Konaković.

Saudin Sivro, predstavnik SSOOiO KS-a je potvrdio pozitivan dijalog s Vladom KS-a. Izrazio je nadu da će u narednih mjesec dana biti potpisan i Kolektivni ugovor s Vladom.

"Pripremili smo poboljšan tekst Kolektivnog ugovora, a sve nejasnoće su tumačene u Komisiji. Prvi put smo imali situaciju da su Vlada i Sindikat imenovali Komisiju koja je analizirala kolektivni ugovor i nismo imali nikakvih pritužbi ni sudskih sporova. Treba javno pohvaliti nastojanje Vlade da se decidno poštuje ugovor, a prvi put u potpunosti je ispoštovano pravilo da se iplati 1 posto od prosječne plate u FBiH za topli obrok po danu uz oktobarsku platu", kazao je Sivro.

Dodao je da se nada da će do kraja godine biti potpisan Sporazum o visini osnovice i Kolektivni ugovor te da će u 2018. godinu ući s boljim ekonomsko-socijalnim statusom radnika u predškolskom i osnovnom obrazovanju.

Premijer Elmedin Konaković je kazao da je politika Vlade da se potpišu Kolektivni ugovori i da ne bude dugovanja. Napomenuo je da je više od 40 miliona izvršenih presuda na naplati, koje terete budžet KS i kamen su spoticanja na reformskom putu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije