Saračević: Konkurs za direktora ViK-a nije namješten, proći će najbolji kandidat

N. K.
Saračević: Konkurs za direktora ViK-a nije namješten, proći će najbolji kandidat
Facebook / Damir Faruk Saračević

"Nadzorni odbor KJKP Vodovod i kanalizacija (ViK) Sarajevo će nakon završetka konkursne procedure obaviti ozbiljne i detaljne intervjue te izabrati samo najboljeg kandidata od svih prijavljenih. Odgovorno tvrdim da ovaj konkurs nije 'namješten'. Bilo bi zaista loše za sve građane Sarajeva da izaberemo nekog 'nenajboljeg' kandidata samo zato jer se bolji nije htio prijaviti, misleći da je direktor ViK-a vec određen“, kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba član NO ove kompanije Damir Faruk Saračević.

Naime, KJKP ViK Sarajevo je krajem marta raspisao konkurs za izbor i imenovanje novog direktora ovog sarajevskog preduzeća, koji je objavljen u listu Oslobođenje, a Nadzorni odbor ove kompanije je donio naknadnu, hitnu odluku, da se isti raspiše i u elektronskim/socijalnim medijima zbog veće transparentnosti.

Damir Faruk Saračević nam kaže da su ovu odluku donijeli vođeni željom da konkurs vidi što veći broj kvalitetnih potencijalnih kandidata.

"Također, NO pri donošenju ove odluke je vođen i činjenicom da je KJKP ViK najvažnije komunalno preduzeće u Sarajevu, te da se svi procesi unutar kompanije moraju odvijati profesionalno, transparentno i shodno međunarodnoj praksi“, objašnjava Saračević.

Nažalost, zbog mnogih loših i kompromitovanih iskustava sa konkursima u javnim preduzećima, bh. javnost je nepovjerljiva, ali to ne znači da je i svaki konkurs unaprijed predodređen, smatra on, te ističe kako je NO odlučan da nastavi i zadrži dosadašnji način rada bez obzira na sva politička dešavanja u Kantonu Sarajevo i pritiske koji rastu zadnjih dana.

"Razumijem stav javnosti jer je opravdan. Ovaj konkurs za direktora KJKP ViK-a je, šta god to možda neko mislio i očekivao shodno dosadašnjoj praksi, iskren, otvoren i profesionalan. Želja Skupstine i NO ViK-a je da damo šansu svim zainteresovanim i kvalitetnim kandidatima, kako bi na kraju birali između najboljih i dobili najboljeg/u“, govori za Radiosarajevo.ba Damir Faruk Saračević.

kjkp_vodovod_vik_sarajevo_ilustracija_RSA5.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Kako kaže, svi članovi Nadzornog odbora kao i Skupštine ViK-a su opredjeljeni da i dalje rade ovaj posao shodno međunarodnoj praksi, pravično i u interesu građana.

Što se tiče samog konkursa, iz KJKP Vodovod i kanalizacija napominju da se prijava na konkurs veže za rok koji je naznačen u skeniranom tekstu konkursa kojeg možete vidjeti u galeriji.

Između ostalog, novi direktor mora imati najmanje pet godina radnog iskustva, iskustvo u komunalnim djelatnostima te plan i program razvoja ViK-a.

"Pozivam sve stručne, kompetentne i zainteresovane kandidate da predaju svoje aplikacije do zakazanog roka, jer ne može NO uz svu želju i posvećenost, izabrati najboljeg kandidata za ovu važnu funkciju, ako se najbolj kandidat sam ne prijavi“, zaključio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba član NO KJKP ViK-a Damir Faruk Saračević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije