Počela sanacija krovova na 12 zgrada u općini Novi Grad

Radiosarajevo.ba
Počela sanacija krovova na 12 zgrada u općini Novi Grad
Općina Novi Grad / Sanacija krovova na zgradama
Općina Novi Grad Sarajevo počela je sa projektom sanacije i popravke starih i dotrajalih krovova na 12 zgrada na području ove općine u iznosu od 295 hiljada KM.

Kako su naglasili iz ove općine, radi se o programu intervencija na zgradama kolektivnog stanovanja kojim će biti obuhvaćene zgrade u naseljima Dobrinja, Alipašino Polje, Aneks, Švrakino Selo, Staro Hrasno i Čengić-Vila.

Trenutno se vrši sanacija krovova zgrada u naselju Alipašino Polje i na Dobrinji, nakon čega će se pristupiti izvođenju radova na stambenom objektu u Bosanskoj ulici broj 15 na Alipašinom Polju.

Popravka oštećenih krovova radit će se i u Starom Hrasnom, na Čengić-Vili, Aneksu, zatim u Švrakinom Selu, Saraj – Polju i Dobrinji.

S obzirom na to da je na području Novog Grada veliki broj objekata oštećenih tokom ratne opsade glavnog grada BiH, ali i dotrajalih, koji predstavljaju opasnost građane, iz općinskog budžeta svake godine izdvajaju se sredstva za sanaciju najurgentnijih, iako je to i obaveza upravitelja zgrada, koju nisu u mogućnosti izvršiti zbog nedostatka sredstava na računima ili neplaćanja obaveza od strane dijela stanara.

Zbog toga se putem općinske inspekcije vrši procjena najurgentnijih oštećenja koja mogu izazvati opasnost u slučajevima oštećenja instalacija itd., te se kroz program hitnih intervencija vrši sanacija na tim objektima.

Najviše takvih oštećenja je na krovovima zgrada zbog kojih voda prodire u unutrašnje dijelove objekata, pa je tako u godišnjem programu hitnih intervencija uglavnom više krovova nego fasada.

Ovim programom rješavaju se dugogodišnji problemi prokišnjavanja, nakon čega stanari zgrada mogu biti mirni narednih nekoliko decenija, a naročito stanovnici gornjih i potkrovnih spratova koji uglavnom najviše ispaštaju u slučajevima oštećenih i dotrajalih krovova na objektima, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije