Tužilaštvo BiH traži novac za sanaciju deponije Smiljevići

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH traži novac za sanaciju deponije Smiljevići
Arhiv / Ilustracija
Sanacija deponije Smiljevići još uvijek nije počela jer radovi ne mogu početi bez zvanične potvrde Tužilaštva BiH o završenoj istrazi o mogućim ratnim zločinima na tom području.

"Da bi se izdala potvrda o završenoj ekshumaciji, lokacija se mora sanirati i vratiti u prvobitno stanje, a sredstva za navedene aktivnosti nisu doznačena. Intenzivno se radi na pronalasku sredstava, kako bi se proces mogao okončati", rekao je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić.

Iz Kantona Sarajevo su još u oktobru prošle godine rekli kako je novac za sanaciju davno osiguran, ali da realizaciju projekta sprečava Tužilaštvo Bosne i Hercegovine jer radovi ne mogu početi bez spomenute zvanične potvrde.

Iz KJKP "Rada" tada su naveli da se čeka konačna odluka Tužilaštva BiH da bi se taj prostor sanirao i opet pretvorio u sanitarnu deponiju.

"Tužilaštvo BiH je naredilo KJKP Rad i Vladi Kantona Sarajevo da se na lokaciji u dijelu sanitarne deponije Smiljevići vrši ekshumacija zbog sumnje za eventualno skrivanje određenih posmrtnih ostataka u ratnom periodu. Prema toj istrazi nije nađeno ništa i čeka se odluka Tužilaštva BiH da bi se taj prostor sanirao", naveo je glasnogovornik Mirza Ramić i naglasio da je "Vlada KS-a osigurala finansijska sredstva od oko 1.000.000 KM za sanaciju tog prostora, ali kako nema zvanične odluke od Tužilaštva BiH, Kanton Sarajevo ne može ni pristupiti sanaciji".

Više od 300 građana okupilo se na protestima 2. novembra u sarajevskom naselju Buča Potok izražavajući tako nezadovoljstvo zbog nemara vlasti koje ništa ne poduzimaju kada je riječ o gradskoj deponiji "Smiljevići" i neugodnom mirisu.

Građani su zahtijevali da se što prije sanira deponija navodeći kako se dešava se da ponekad stanovnici okolnih naselja ne mogu otvoriti prozore od količine neugodnih mirisa koji se šire.

Nakon protesta građana započeti su radovi na sanaciji sanitarne plohe koja je predstavljala najveći problem, a napravljena je i druga sanitarna ploha na kojoj je trebalo početi odalaganje po propisanim standardima.

Trebali su se riješiti i problemi sistema otplinjavanja i postrojenja za pročišćavanje procjednih voda, te početak korištenja opreme za reciklažu.

U planu je bilo i tretiranje otpadnog mulja sa prečistača otpadnih kanalizacionih voda na lokalitetu Butila.

Sanitarna deponija Smiljevići, koja je udaljena tri kilometra od gradske zone, je na toj lokaciji od 1970. godine, a 1998. godine je iz obične deponije prešla u sanitarnu deponiju.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije