Samir Imamović: Naše vrijeme je došlo

Naim Kavazić
Samir Imamović: Naše vrijeme je došlo
/ Samir Imamović
Samir Imamović je ispred Naše stranke kandidat za načelnika sarajevske Općine Novo Sarajevo na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, Imamović je otkrio koji bi to bili prioriteti njegove administracije, šta bi njegova pobjeda značila za stanovnike općine Novo Sarajevo, te šta misli o radu trenutnog načelnika.

Po čemu se Vaš program razlikuje od programa ostalih kandidata?

Sa programima ostalih kandidata sam se upoznao u onoj mjeri u kojoj su oni svoj program predstavili javnosti, a riječ je o malom procentu. Svoje mišljenje na to pitanje ću dati tek kada krene kampanja, te se iskreno nadam da ćemo imati priliku da debatujemo oko programa i tema na kojim želimo raditi.

Maksimalno sam fokusiran na naš program koji ću prezentirati u kampanji, a koncipiran je tako da konkretno nudi rješenja za probleme stanovnika općine Novo Sarajevo.

Znam koje su nadležnosti, mogućnosti i kapaciteti općine i kako iste usmjeriti u pravom smjeru. Moramo povratiti povjerenje stanovnika općine, jer svrha Općine je da bude servis u službi građana, a dajući glas na izborima građani daju i svoje novce na povjerenje.

Šta bi Vaša pobjeda značila za ugrožene kategorije stanovništva i generalno ljudska prava u Vašoj općini?

Kao budući načelnik, moja obaveza je da ugrožene kategorije stanovništva izvučem iz stanja u kojem se nalaze. Zbog sitacije u koju su stanovnici dovedeni, nažalost primorani smo hitnom procedurom otvoriti funkcionalnu javnu kuhinju i dućane subvencioniranih osnovnih životnih namirnica. Želja mi je da to bude privremeno rješenje za radno sposobne.

Trajno rješenje je pokretanje razvoja malih i srednjih preduzeća kojim ćemo pokrenuti val zapošljavanja radno sposobnih iz ugroženih kategorija. Općinu Novo Sarajevo moramo otvoriti prema građanima i kad to kažem, mislim jednako na pitanje ko će imati pristup sportskim poligonima, ko će moći pristupiti sredstvima općine koja su namijenjena za boračku populaciju, te ko će imati šansu da dobije posao u administraciji.

Koji su Vaši konkretni planovi za poboljšanje života u Vašoj lokalnoj zajednici?

Odmah u startu zasukati rukave i krenuti u rješavanje problema redukcije vode. Nije više bitno ko je nadležan, već je bitno da načelnik stane iza svojih stanovnika i preuzme na sebe obavezu da sa drugim nivoima vlasti krene u rješavanje tog prioritetnog problema.

Ista priča je i po pitanju sigurnosti, gdje je obaveza načelnika da pokrene inicijativu uvođenja policajaca u civilu i kvartovskih policajaca, te da se iskoordiniraju sve općinske i komunalne inspekcije zajedno sa MUP-om po pitanju sigurnosti na ulicama od parkiranja do uzurpacije životnog prostora. Tu je neizostavno održavanje saobraćajnica i pješačkih staza, prilagođavanje prilaza osobama sa invaliditetom, kao i održavanje rasvjete uz uvođenje planiranog videonadzora koji godinama kasni sa realizacijom.

Postoji strategija razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine i cilj je da tu strategiju sprovedemo u djelo u zadatom roku. Projektna dokumentacija kapitalnih projekata godinama stoji u ladicama i čeka na svoju realizaciju. Već sada kasnimo nekih 5-6 godina na svim poljima, a ovim tempom i sa ovim ljudima na vlasti, bojim se da ćemo godinu na papiru morati prepravljati u 2033.

Šta biste izdvojili kao najveći problem stanovnika Vaše općine?

Kao što sam ranije pomenuo, najveći problem stanovnika općine su redukcije vode, sveopća nesigurnost i razoreni komšijski odnosi. Nedopustivo je da u 21. vijeku pričamo o redukciji vode, kao i da naše ulice nisu sigurne.

Djeca nisu bezbjedna na putu do škole i u krugu školskih igrališta, kao i osobe sa invaliditetom koje se susreću sa preprekama na svakom koraku, a u večernjim satima se stanovnici ne osjećaju sigurnim na ulici zbog lošeg održavanja rasvjete i nedostatka večernjih policijskih patrola. Nismo ni svjesni posljedica požara u soliterima iznad osmog sprata zbog nedostatka protivpožarne zaštite, zakrčenih požarnih puteva itd.

Tu je neizostavan problem klizišta, ali i zimskog perioda i poledice kada je općina u totalnom kolapsu. Sve pobrojano izaziva nesigurnost, a neizostavan segment su i uništeni dobri komšijski odnosi i njihovo ponašanje prema uređenju prostora oko objekata u kojim žive, a rješenje tog problema je aktivno uključivanje građana u poboljšanje kvaliteta životne sredine.

Kako komentirate rad aktuelnog načelnika?

Smatram da je aktuelni načelnik u ovih 10 godina radio svoj posao kako je znao i umio dosegnuvši svoje limite, a možda bi učinio neke stvari drugačijim i boljim da je imao odriješene ruke od svoje stranke.

Ne može se reći da aktuelni načelnik nije uradio ništa, ali sve što je učinjeno ne ostavlja utisak i pečat načelnika za pamćenja. 

Problem je u nedostatku vizije i bezglavo pokretanje skoro svih projekata iz strategije razvoja općine, uz uporno srljanje bez plana i rokova sa neizvjesnim ishodom realizacije. Takav pristup dovodi do enormnih troškova i bacanja novca u vjetar. Od izbora do izbora kao novo predizborno obećanje prezentiraju se svi započeti poslovi kojima se ne nazire kraj.

U svakom slučaju mišljenja sam da općina Novo Sarajevo može i treba biti bolja i progresivnija vođena mladim ljudima željnim dokazivanja. Ne trebamo gledati šta je moglo biti učinjeno i šta nije učinjeno, već krenuti naprijed i preuzimati gotova rješenja iz uređenih evropskih gradova vodeći se napisanom strategijom razvoja. Samo na taj način općinu Novo Sarajevo možemo napraviti sigurnom, modernom i ugodnom za život naših građana i građanki.

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici 25. augusta donijela odluku o zaključivanju i potvrđivanju Centralnog biračkog spiska za Lokalne izbore 2016. godine u Bosni i Hercegovini u koji je upisano je ukupno 3.263.906 birača.

Nakon okončanja procesa ovjere prijava političkih stranaka, nezavisnih kandidata, kandidata predstavnika nacionalnih manjina, koalicija i listi nezavisnih kandidata ukupno je ovjereno 455 političkih subjekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije