Kuda dalje poslije osnovne: Vlada nudi stipendije za deficitarna zanimanja

S. H.
Kuda dalje poslije osnovne: Vlada nudi stipendije za deficitarna zanimanja
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sajam srednjih škola

U Sarajevu je danas svečano otvoren 31. sajam srednjih škola Kantona Sarajevo u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, kako bi se učenici koji završavaju deveti razred osnovne škole i njihovi roditelji upoznali sa zanimanjima koje nude srednje škole u svojim programima.

"Tržište rada itekako traži kvalitetnu radnu snagu, a isto tako ta radna snaga treba biti adekvatno plaćena. Pojedince koji odlaze iz BiH treba prepoznati i pružiti im priliku da u svom gradu, svojoj državi pokažu zašto su kvalitetni i zašto trebaju ostati ovdje", rekao je na otvorenju sajma v. d. direktora Službe za zapošljavanje KS-a Muhamed Bekto.

Bekto je naveo kako Služba za zapošljavanje u saradnji sa resornim ministarstvom učestvuje aktivno u pronalasku rješenja kako uskladiti tržište rada sa obrazovnom politikom.

"Treba istaći da oko 59.467 ima nezaposlenih na evidenciji, to je pokazatelj da obrazovanje ne prati tržište rada i moramo to uskladiti i raditi na tome", rekao je Bekto navodeći kako imamo dobre mlade ljude koje ovdje treba zadržati.

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Zineta Bogunić obratila se učenicima devetog razreda osnovne škole.

"Ovo je jedan od najvažnijih trenutaka u vašem životu. Završavate osnovnu školu, pripremate se za matursku večer, polaganje eksterne mature i onda kuda dalje? Da bismo vam pomogli u tom izboru, organizirali smo ovaj sajam", rekla je Bogunić navodeći kako je svaka škola koja je registrirana u KS-u na sajmu pokazala šta može da vam ponudi, dodajući kako u KS-u ima najbolja ponuda u cijeloj BiH.

Bogunić je istakla kako je resorno ministarstvo ponudilo stipendije za osamnaest deficitarnih zanimanja, čiji se spisak nalazi na internet stranici Službe za zapošljavanje KS-a.

Također, ministrica Bogunić je poručila učenicima da upisuju srednju školu koju oni žele i da ih niko ne nagovara šta će upisati.

Sajam će trajati jedan dan, a planirano je da 36 javnih srednjih škola predstavi informacije o načinu rada i funkcioniranju njihovih ustanova.

Sajam se održava ispred BBI centra u terminu od 12 do 18 sati.

Sve škole koje su se danas predstavile ispred BBI centra nastojale su na originalan način skrenuti pažnju i prikazati učenicima kako nastavne, tako i vannastavne aktivnosti, a sve to je bilo pod budnim okom žirija sačinjenog od nekoliko nastavnika - koji će danas izabrati tri najoriginalnije postavke škola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije