Šumarski fakultet slavi 70. rođendan: Uljepšali park sa stablima magnolije

J. Ć.
Šumarski fakultet slavi 70. rođendan: Uljepšali park sa stablima magnolije
Foto: Radiosarajevo.ba / Zasađena stabla magnolije ispred Rektorata
Povodom obilježavanja 70 godina postojanja i uspješnog rada Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u srijedu, 5. decembra, zasađeno je šest stabala magnolije.

Stabla ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Sarajevu zasadili su rektor prof. dr. Rifat Škrijelj, prof. dr. Mirza Dautbašić, dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te bivši dekan i akademik Vladimir Beus uz pomoć studentica hortikulture.

"Jedan od naših ciljeva bio je, ove godine pored svih dešavanja vezanih za 70 godina od početka rada Šumarskog fakulteta - konferencija, radionica i velike Svečane akademije, da uljepšamo naš grad. To smo već učinili u parku na Šumarskom fakultetu. Sa zadovoljstvom smo se dogovorili i da uljepšamo park ispred Rektorata Univerziteta u Sarajevu", rekao je dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Mirza Dautbašić.

Dautbašić je istaknuo činjenicu da je nakon završetka rata, tadašnji dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, akademik Vladimir Beus zasadio dva stabla magnolije, koja su na žalost oštećena i otuđena. 

"Kada smo vidjeli da su ta stabla oštećena i ne služe svojoj svrsi, odlučili smo da danas zasadimo šest stabala, ovdje, ispred Rektorata Univerziteta u Sarajevu i time damo još jedan doprinos za uljepšavanje, ne samo prostora oko Rektorata nego i čitavog grada Sarajeva", kazao je. 

Sljedeća aktivnost ovog obilježavanja nastavit će se 21. decembra što je, kako kaže, kruna svih aktivnosti tokom ove godine . 

"Organizirat ćemo veliki Forum Šumarstvo i prerada drveta u BiH - stanje i perspektive, zajedno sa kolegama s Ekonomskog i Mašinskog fakulteta uz prisustvo vodećih stručnjaka iz šumarstva i prerade drveta iz regiona. Forum će se održati 21. decembra u 13 sati na Ekonomskom fakultetu, a isti dan u 19.30 u Narodnom pozorištu u Sarajevu velika Svečana akademija povodom 70 godina Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu", napomenuo je  dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Mirza Dautbašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije