S parkinga u Sarajevu uskoro uklanjanje dotrajalih i napuštenih vozila

S. H.
S parkinga u Sarajevu uskoro uklanjanje dotrajalih i napuštenih vozila
Na parkinzima u Kantonu Sarajevo uskoro bi mogli biti uklonjena oštećena, dotrajala, napuštena i neregistrirana vozila i olupine.

Time bi se oslobodio dio ionako potrebnog parking prostora u Kantonu Sarajevo.Uklanjanje ovih automobila propisano je Zakonom o uređenju saobraćaja u KS-u koji je stupio na snagu u augustu ove godine.

"Grad Sarajevo i općine u Kantonu Sarajevo trebaju donijeti pravilnike i uskladiti propise s navedenim zakonom. Stara, havarisana i neregistrirana vozila koja se nalaze na parking prostorima i javnim površinama u Kantonu Sarajevo, policijski službenici i komunalni redari samo evidentiraju", rekli su za Radiosarajevo.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo.
 
Zamjenik komandira Jedinice za saobraćaj MUP-a KS-a Elvedin Muratspahić pojasnio nam je da će uklanjanje početi čim se donesu potrebni pravilnici.
 
ostavljen_automobil_neregistrovan_parking_havarisan_trgheroja_rsa1.JPG - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba

 Zakon o uređenju saobraćaja KS-a Članom 86. propisuje zabranu parkiranja oštećenih, dotrajalih, napuštenih i neregistriranih vozila i olupina, te propisuje da troškove uklanjanja ovih automobila s parkinga snosi vlasnik.
 
Parkiranje vozila na javnim površinama u KS-u za parking smatra se period od 30 dana nakon što vozilo bude evidentirano, a evidentirati ga, pored policijskih službenika, mogu i komunalni redari koji službenu zabilješku potom predaju policiji.
 
Premještanje vozila i olupina će obavljati MUP KS-a uz mogućnost angažiranja neke organizacije, fizičkog ili pravnog lica. Troškove premještanja snosi vlasnik, a visinu troškova i lokaciju na koje će vozilo ili olupina biti izmješteno određuje Vlada KS-a.
 
Vlasnik također može samostalno organizirati uklanjanje vozila o svom trošku.
 
Ukoliko vlasnik vozila ili olupine nije poznat, troškove će snositi Kanton, navodi se u Zakonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije