Ruši se objekat na Baščaršiji, porodice tvrde da nije bilo bespravne gradnje

Radiosarajevo.ba
Ruši se objekat na Baščaršiji, porodice tvrde da nije bilo bespravne gradnje
Foto: Radiosarajevo.ba / Ruši se objekat na Baščaršiji

U sarajevskom naselju Baščaršija jutros je počelo rušenje zida na jednom objektu za koji Općina Stari Grad kaže kako je u pitanju bespravna gradnja. Dvije porodice koje su u sporu oko pomenutog zida od ranije, a koji dijeli njihove parcele, tvrde kako to ne može biti bespravna gradnja.

Ističu kako je objekat od ćerpića i kako je napravljen prije više od 100 godinu. Tvrde kako je taj zid upisan u knjige još 1929. godine i da je objekat koji se danas rušio pod zaštitom Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

"Ja sam vlasnica tog prostora. Potpuno je sigurno da je to moj prostor. Tu je bio moj otac pije 55 godina. Od 1983. godine u kontinuitetu plaćam porez. Ja sam dijaspora, znači da sam nepoželjna. U težoj sam poziciji u mom gradu. Jedan dio koji je služio kao priručni magacin, trebala sam legalizovati. Sva dokumentacija je ukradena kada je on umro. Podnijela sam zahtjev za legalizaciju, ali pošto sam dijaspora advokati uzmu akontaciju, a ne rade. Ništa tu nije dograđeno. Pa pogledajte, to je sve ćerpić. Pogledajte materijal od kojeg je napravljen zid i sve vam je jasno", kaže Mirsada Theissen Čustović.

Hajrija Mulić, kćerka vlasnika drugog objekta koji se prema njenim riječima nalazi u bolnici u komi, ističe kako nije uključena u predmet zbog toga što Općina tvrdi da nije stranka u postupku. Ipak Mulić tvrdi da je nemoguće da ne bude uključena u postupak.

"Očigledno je da sam stranka u postupku. Ja stojim na tom zidu. Ja sam na Sudu zbog toga, da se riješe ti imovinsko-pravni odnosi i da se to konačno utvrdi. Ja ne bježim od Suda, presuda i dokaza. Oni su danas rušili dio kulturnog spomenika pod zaštitom države. Zid je pod sporom i nije definisan u predmetu kako treba. Ovo se dešava od 26. aprila prošle godine. Prvi put smo spriječili fizički rušenje. Mi smo podnijeli zahtjev da nas uvrst u postupak, ali to se nikada nije desilo. Šalju mi policiju na vrata, a kažu da nisam strana u postupku. To je zid ispod mojih nogu. Ovo što sada odnose je ćerpić. Apsolutno nije predmet ilegalne gradnje. Zid koji su srušili je ucrtan 1929. godine. Niko tu ništa nije gradio. Sve što se dokaže da je ilegalna gradnja ja ću srušiti. Srušen je zid ispod mojih nogu, koji je kulturni spomenik i koji je ucrtan 1929. godine. Ne postoji niti jedan dokaz da se radi o ilegalnoj gradnji. Predmet je apsolutno šupalj", ističe Mulić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije