Misterija u Centru: Još uvijek nije poznato zbog čega je nastala rupa u Velikom parku

J. Ć.
Misterija u Centru: Još uvijek nije poznato zbog čega je nastala rupa u Velikom parku
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Pukotina u Velikom parku
Krajem prošle godine ograđen je prostor oko pukotine u zemlji koja se pojavila iz nepoznatih razloga u sarajevskom Velikom parku pored pješačke staze.

Općina Centar je ogradila prostor, a načelnik Općine je imenovao stručni tim za praćenje i koordinaciju mjera i aktivnosti na sanaciji proloma tla u Velikom parku. 

"Ostvaren je kontakt sa kantonalnim Zavodom za zaštitu kulturno historijskog i prirodnog naslijeđa, jer je Veliki park na listi spomenika vrtne arhitekture i oblikovane prirode i dendroloških spomenika prirode na području Kantona Sarajevo. Urađene su inicijalne smjernice od strane kantonalnog Zavoda za izgradnju. Sačinjen je program aktivnosti koji podrazumijeva istražne radove, program snimanja i istraživanja, projekat monitoringa, te projekat sanacije", rekli su za portal Radiosarajevo.ba iz Općine Centar.

Sljedeći korak je, kako kažu, postizanje pisanog sporazuma između Općine Centar i kantonalnog Zavoda za zaštitu nakon što se steknu finansijski uvjeti za otpočinjanje posla, a na tome se radi u Općini Centar.

Istaknuli su i to da će Inspektorat Općine kao i stručni tim nastaviti opažanje i bilježiti promjene na predmetnom lokalitetu. 

Iz Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog značaja saznajemo da je data preporuka Općini Centar kako postupati sa rupom koja se pojavila na lokalitetu Velikog parka.

"Mi kao Zavod se bavimo aspektom zaštite zbog Velikog parka i mezarja koja se nalaze na toj lokaciji. Spremni smo pomoći i surađivati sa Općinom Centar. Na općini, koja je upravitelj je da angažuje stručnjake koji će ispitati razlog nastanka rupe, te nakon toga predložiti njenu sanaciju", kazali su za portal Radiosarajevo.ba

Iz Zavoda su naveli da je struka ta koja treba dati svoju riječ da bi se rupa sanirala i kako ne bi došlo do ponovnog urušavanja.

"Stručnjaci za taj posao postoje na Građevinskom fakultetu, potrebno ih je angažirati", zaključili su. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije