Roditelji djece iz Druge gimnazije traže izmještanje stanice u ulici Sutjeska

Radiosarajevo.ba
Roditelji djece iz Druge gimnazije traže izmještanje stanice u ulici Sutjeska
Foto: Općina Centar / Sastanak roditelja i načelnika Ajnadžića

U četvrtak 29. novembra 2018. godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić održao je sastanak sa predstavnicima Druge gimnazije u Sarajevu. Tema sastanka je ponovno pokretanje inicijative za izmještanje autobuskog terminala iz Ulice Sutjeska koji se nalazi neposredno uz ulaznu kapiju pomenute srednjoškolske ustanove.

Delegaciju Druge gimnazije su činili direktor škole Seid Alibegović, te roditelji učenika Manal Bećirbegović, Fuad Bajraktarević, Nedžad Šurković... Načelnik Ajnadžić je kazao da podržava ideju da se izmjesti autobuski terminal iz Ulice Sutjeska iz više razloga i da ovo pitanje neće posvađati načelnika Centra i Vogošće, već će se učiniti sve da se nađe adekvatno rješenje na zadovoljstvo svih.

"Naša prethodno pokrenuta inicijativa za koju smo skupili potpise gotovo 400 građana Centra je činjenica koja govori sama za sebe. Međutim, ta inicijativa nije uspjela u prvom pokušaju. Podržavam ideju da se izmjesti postojeće stajalište iz Ulice Sutjeska. Za dobrobit putnika predlažem dvije nove lokacije za autobuski terminal i to u Ulicu Koševo kod parka, te Ulicu Kotromanića. Ove dvije lokacije su bliže tramvajskim stajalištima, što je bio jedan od uslova za izmještanje terminala. Također želimo prostor oko Druge gimnazije urediti pa smo pokrenuli inicijativu za izmještanje parkinga iz Ulice Koševo, jer taj prostor planiramo hortikulturno urediti kao dio postojeće zelene površine, gdje bi također bio spomen zid na poginule pripadnike specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH. Ne mogu dati podršku sadašnjoj ideji da na toj lokaciji bude postavljen tenk kao spomen na poginule hrabre pripadnike pomenute jedinice iz više razloga", objasnio je Ajnadžić.

Direktor Alibegović je nakon sastanka kazao da mu je žao što se problem autobuskog terminala nije do sada riješio uprkos naporima Druge gimnazije i Općine Centar.

"Zahvaljujući razumijevanju načelnika Ajnadžića mi ćemo ponovo pokrenuti inicijativu za rješenje ovog problema. Na samom ulazu u školu imamo polaznu stanicu dva prijevoznika gdje je blokirana jedna saobraćajna traka, što uzrokuje veliko zagađenje zraka, zatim je narušena bezbjednosna situacija naših učenika koji kada izađu iz škole istrče na ulicu ne gledajući previše na saobraćaj. Mi namjeravamo istrajati dok se ne riješi ovakva situacija. Sve vrijeme imamo podršku roditelja i sama činjenica da ih je došlo četvero danas na sastanak sa načelnikom govori o tome da su veoma zainteresirani za rješenje ovog problema zbog svoje djece. Načelnik je predložio nekoliko drugih lokacija koje su za korisnike ovog prevoza jako dobra rješenja", kazao je Alibegović.
Na sastanku su dogovoreni konkretni koraci ka realizaciji ideje izmještanja autobuskog terminala iz Ulice Sutjeska na drugu lokaciju.

Alibegović i roditelji su također istakli da ideja o postavljanju tenka kao spomenika u blizini škole nije prihvatljiva za ovu ustanovu, ali ni za roditelje i učenike. Iz Druge gimnazije su istakli da nisu protiv spomen obilježja, ali da tenk nije dobro rješenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije