Redukcija vode u Sarajevu večeras od 22 sata, za Bajram stabilizacija

Radiosarajevo.ba
Redukcija vode u Sarajevu večeras od 22 sata, za Bajram stabilizacija
Stanje vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo posljednjih dana je veoma otežano.

Veliki sušni period i visoke temperature su smanjile izdašnost izvorišta i raspoložive količine vode svaki dan su sve manje, navodi se u saopćenju VIK-a kojeg prenosimo u cjelosti:

"Ukupne nedostajuće količine vode u ovom trenutku iznose oko 65 l/s tj. 56 hiljada kubika dnevno. Situacija sa podzemnom akumulacijom vode je gora nego 2015. godine gdje smo imali prisutnu svakodnevnu redukciju vode u terminu od 12 do 15 sati. Međutim puštanjem u rad nova tri bunara ovu situaciju smo izbjegli.

Pravac Mojmilo je smanjen za 335 l/s, problem sa bunarima za pravac Bačevo(konaci), gdje je jedan skroz isključen zbog nedostatka vode i prema pravcu Bačevo imamo manje 210 l/s.

Izvorište Mošćanica u svom punom kapacitetu isporučuje 100 l/s danas, te bilježi protok od 46 l/s kao i vrelo Hrasnica koje je kapaciteta 65 l/s danas ono isporučuje 20 l /s. Sve su ovo nedostajuće količine vode koje su se distribuirale prema rezervoarima u KS.

S obzirom da danas ViK bilježi rekordnu potrošnju vode gdje su odlazi s pojedinih rezervoara udvostručili, stanje vodosnabdijevanja je poremećeno u nekim dijelovima grada.

Upravo zbog navedenih razloga prisiljeni smo da period noćnog obaranja pritiska pomjerimo na 23 do 6 sati narednog dana.

Pravi primjer trenutnog stanja je rezervoar Mojmilo čiji je kapacitet 20 hiljada kubika tj. nivoa vode u rezervoaru 5 metara, on u jutarnjim satima ne bude pun, već njegov nivo doseže maksimalnih 3 metara. Uz konstantan povećan odlaz sa svih rezervoara i smanjen dolaz sa izvorišta ova neravnomjernost je teško nadoknadiva u noćnom terminu. Vidjeli smo iz medija da je suša koja je prisutna u Europi natjerala i neke druge velika gradove kao što je Rim da uvedu redukcije.

Trenutno je najteža situacija u općinama Novi Grad i Novo Sarajevo jer se upravo ove općine većinom snabdijevaju sa rezervoara Mojmilo.

Također je bitno napomenuti da su radovi na više lokacija u KS na popravci kvarova intenzivirani kako bi što više sačuvali pitke vode, međutim jako je veliki broj istih na koje ekipe KJKP ViK ne mogu stići da ih otklone pa molimo potrošače za razumijevanje.

Kako navode, za dane Kurban Bajrama nastojat ćemo održati uredno dnevno vodosnabdijevanje na području Kantona Sarajevo. Večeras će termin obaranja pritiska biti pomjeren na 22 sata kako bi rezervoare što više revitalizovali i dopunili kako bi u toku sutrašnjeg dana imali koliko-toliko uredno vodosnabdijevanje KS.

Potpunu stabilizaciju očekujemo nakon obilnijh padavina kao i smanjenja potrošnje vode kod potrošača.

Ovim putem još jednom apelujemo na sve potrošače da vodu koriste što racionalnije i da bespotrebno rasipanje pitke vode svedu na najmanju moguću mjeru", navodi se u saopćenju ovog poduzeća.

Veliki dio građana Sarajeva uputio je danas kritike ViK zbog neplaniranih i nenajavljenih prekida u vodosnadbijevanju u naselju Hrasno, Grbavica, Malta itd.

Do 15:30h završene su popravke u sljedećim ulicama i nastupila je stabilizacija u vodosnabdijevanju: Safeta Zajke, Asima Čamdžića, Aleksandra Puškina, Hakije Kulenovića, Marija Mikulića, Antuna Hangija, Dajanli Ibrahim-bega, Mehremića trg, Husrefa Redžića, Alipašina, Sutjeska, Branilaca donjeg Hotonja, Mitra Šućura, Rašida Bešlije, Orahov brijeg, Ramiza Alića, Donji Hotonj, Omladinska, Izeta Delića, Safeta Krupića, Porodice Planja, Uglješići, Mihrivode, Debelo brdo, Porodice Foht, Vranjače, Branilaca Zlatišta,Kolodvorska, Hamdije Čemerlića, Ložionička, Zmaja od Bosne.

Popravka kvarova i prekid u vodosnabdijevanju na sljedećim lokalitetima: Gornji Velešići, Rimski mosta-Brza cesta, Plandište, Osik, Mekote, Mratnjevače, naselje Lužani , područje Stupa i Bojnika trebala je biti gotova do 18 sati kada se očekivala stabilizacija u vodosnadbijevanju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije