Sjećanje na pogibiju cijele porodice i komšinice koja je pritekla u pomoć

Fena
Sjećanje na pogibiju cijele porodice i komšinice koja je pritekla u pomoć
Prije 25 godina granatiranjem je pogođen stan u zgradi na adresi Trg heroja 8/17 u Općini Novo Sarajevo kada je u teškim mukama stradalo šest osoba, odnosno cijela porodica među kojima je dvoje djece (brat i sestra od pet i tri godine).

Tu tužnu godišnjicu obilježili su danas članovi porodica ubijenih, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., Općine Novo Sarajevo i građani Sarajeva, podsjećajući da se zločini nikada ne smiju zaboraviti.

Na taj dan 1992. godine ubijeni su Mirela (Mujo) Hožbo (1987.-1992.) i Mirza (Mujo) Hožbo (1989.-1992.), Mirelin i Mirzin dedo - Abid (Ramo) Rondić (1943.-1992.), Mirelina i Mirzina tetka - Alma (Abid) Rondić (1971.-1992.), Mirelina i Mirzina nana - Kimeta (Vehbo) Rondić (1946.-1992.) te Jelena (Josip) Vasko (1930.-1992.), komšinica ubijenih koja je pritekla u pomoć.

Prisjećajući se još jednog u nizu zločina nad nedužnom djecom i civilima Sarajeva, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Fikret Grabovica je ispričao da je u tom stanu živjela porodica Rondić-Hožbo.

" Kada se nađete na takvom mjestu stradanja, emocije su posebne jer znate da je u brutalnim mukama život izgubilo šest osoba među kojima je bilo i dvoje djece. Teško je naći odgovarajuće riječi kako bi se bilo šta primjereno kazalo", naglasio je Grabovica.

Međutim, dodao je, kao i svake godine do sada, na mjestu gdje je postavljena spomen ploča, okupili su se sugrađani kako bi obilježili ovu godišnjicu i na taj način čuvali istinu od zaborava.

"Istina nam je veoma značajna, a moramo je čuvati posebno zbog budućih generacija", kazao je Grabovica i ovaj put pozivajući pravosudne institucije da procesuiraju one koji su tih devedesetih ubijali djecu Sarajeva.

Kako je zaključio Grabovica, roditeljima ubijene djece situaciju otežava i saznanje da još niko nije odgovarao za ubijanje nedužne djece u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije