Burna rasprava o zastupničkim paušalima uzburkala strasti u Skupštini

Radiosarajevo.ba
Burna rasprava o zastupničkim paušalima uzburkala strasti u Skupštini
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Skupština KS

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo danas raspravljaju o usvajanju zakona o platama i naknadama koji predviđa ukidanje mjesečnog paušala od 560 KM zastupnicima, koji su primali pored plaće.

Paušali su uzburkali strasti kod svih, jedni su za drugi su protiv ukidanja. Dio zastupnika se pita kolika je uistinu ušteda, drugi smatraju da nije uredu da se ukidaju paušali, te da je potrebno da se uradi ujednačenje i u Vladi KS i u Skupštini KS.

Damir Nikšić, SDP-ov zastupnik kaže da je novac od paušala planirao da uloži u plaćanje mišljenja pravnika, a u vezi s problematikom kojom se bavi i dodao da zastupnici u zemljama imaju slična prava.

Fahrudin Pecikoza, zastupnik Nezavisnog bosanskohercegovačkog bloka otvoreno je protiv ovakvog zakona.

"Ja bih pitao ministricu pravde Lejlu Brčić je li čestito da zastupnici glasaju da sami sebi ukinu dio prihoda. Neprirodno mi je da parlament sam sebe kažnjava ukidanjem paušala. To me podsjeća na ono kada su zatvorenici na Golom otoku sami sebe udarali", kazao je Pecikoza.

On smatra da je ovo populistička odluka.

"Evo, radit ćemo besplatno godinu. Ovo su kozmetičke mjere koje neće donijeti rješenje. Ja pomažem drugima od paušala. Kome će biti bolje od ukidanja paušala. Tražite da sami sebi ukinemo, to nije u ljudskoj prirodi, svako želi da bude čestito i pošteno plaćen", poručio je Pecikoza.

Zastupnik SDA Aljoša Čampara je kazao da će podržati ukidanje paušala, ali da i plaća minsitrima bude umanjena za otprilike 350 KM, naglašavajući da je ministrima povećana osnovica za obračun plaće.

Ministrica je kazala da će ušteda, prema procjenama, biti milion KM i to u periodu za kompletan mandat Vlade Kantona Sarajevo, koji traje četiri godine.

Zastupnici Kluba SDA su stava da ukoliko se i ministrima i premijeru smanji plata,odnosno izjednači sa zastupničkom,onda će biti uštede i do dva miliona KM, a taj novac se može iskoristiti za pomoć Roditeljskoj kući.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je kazao da se ne slaže sa ujednačavanjem, zbog toga što je neuporediva odgovornost kod zastupnika i ministara.

"Sa svima se slažem, da bi nam dobro došlo tih skoro 600 maraka, za neke rate, lizinge i slično, ali nemojte ljudi zaboravite gdje živimo i kolike su prosječne plate, a koliko smo mi plaćeni za posao koji radimo", rekao je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije