Radnici DESS-a pred zatvorenim vratima: Nema posla za osobe sa invaliditetom

Radiosarajevo.ba
Radnici DESS-a pred zatvorenim vratima: Nema posla za osobe sa invaliditetom
Foto: Ilustracija / Proizvodni pogon firme DESS
Pravo na rad, da li je to luksuz - pitaju se radnici preduzeća "DESS HTZ konfekcija", firme za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

U pismu koje su poslali na redakciju portala Radiosarajevo.ba navode kako od ponedjeljka ne moguući u svoju firmu kako bi nastavili raditi. 

Od 24. jula do 14. avgusta bili na prinudnom kolektivnom godišnjem odmoru na koji su upućeni bez izdatog rješenja. Nisu primili pet zaostalih plata, a direktor im je obećao da će nakon godišnjeg odmora biti isplata, kažu. 

"Nažalost, kada smo došli na posao 14. avgusta, zatekli smo zaključane prostorije i nikakvo objašnjenje šta dalje. I u narednim danima vrata su bila zaključana, a direktor se nije javljao". 

Zbog ovakvog odnosa, obratili su se inspekciji rada KS kako bi zaštitili svoja prava.

Svih trinaest radnika bilo je zaposleno u ranijoj firmi DES koja je osnovana  još 1947, a trenutno je pod stečajem. Rečeno im je da se prijave na biro za zapošljavanje, ali osnivanjem nove firme DESS smatrali su da je njihov problem riješen.   

U međuvremenu, saznali su da je u srijedu na adrese nekih od njih upućeno pismeno rješenje o otkazu. Kažu da neće odustati: 

"Jedino što radnici žele je da im se dozvoli da rade i da ne budu na teretu društva. Postavlja se pitanje da li je pravo na rad luksuz ili elementarno pravo. Da li osobe s invaliditetom treba da se osjećaju manje vrijedne i da budu sretne što su na teretu društva. Izgleda da je nazuiv firme DES ili DESS za gluhe osobe prokletstvo"navodi se u pismu koje su radnici uputili redakciji portala Radiosarajevo.ba. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije